Matematik

Anden ordens diff regning

15. august 2012 af asddsaf (Slettet)

y' ' + 2y' +2y = x 

jeg skal finde en partikulær løsning til ovenstående. 

jeg gætter på en løsning i formen y(t) = Ax + B

så jeg gør prøve 

(Ax+B)' ' = 0 

(Ax+B) = A 

så 0 + A + 2(Ax + B) = x 

herfra har jeg lidt problemer. 

Facit siger følgende: 

2A = 1 

2A + 2B = 0 

hvordan kommer man frem til ovenstående to udtryk? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det må vel være y(x) = Ax + B, du gætter på. Lad være med at blande x og t sammen.

Man har så  y'(x) = A, og y''(x) = 0, der indsættes i differentialligningen:

0 + 2A + 2(Ax + B) = x,

der giver de to ligninger

2A + 2B = 0

2A = 1

De to sider af ligningen 2A + 2(Ax + B) = x skal jo stemme overens for alle x, så de to polynomier på hver side må være identiske.


Svar #2
15. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg tror jeg er med.. Tak 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Hvordan kommer du fremtil 2A=1 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Fordi man får identiteten

2Ax + (2A + 2B) = x

hvoraf man aflæser, at

2A = 1, og

2A + 2B = 0

De to polynomier på hver side er identiske og må derfor stemme overens i koefficienterne.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Så det er kun aflæsning udefra identiten ? Der er ikke nogle helt store trick, med at indsætte noget ind på x´s plads i identiteten ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej. Det fremgår vel også af det ovenstående.  Ligningen

2Ax + (2A + 2B) = x

er jo en identitet mellem to polynomier, der skal gælde for alle x. Hvis to polynomier stemmer overens for alle x, er deres koefficientsæt identiske.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. august 2012 af Hmm-Lars (Slettet)

Jeg har svært ved at se det. Jeg tolket sådan så, at 2A*0+ (2A + 2B) = 0 <=> 2A+2B=0. 
Hvor kommer det 1 fra ? Altså: 2A = 1 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. august 2012 af peter lind

Ligningen er 2Ax + (2A+B) = x

De 2 sider er et førstegradspolynomium. For at det skal holde skal holde skal koefficienten til x på de 2 sider være ens og konstantleddet skal være ens. Koefficienten til x på højre side er 1. Det skal den så også være på venstre side. Konstantleddet på højre side er 0. Det skal den så også være på venstre side


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Et første-gradspolynomium har to coefficienter. Polynomiet x på højre side er af formen ax+b med a = 1 og b = 0. Polynomiet på venstre side er af samme form 2Ax + (2A+B) , så

2A = a = 1 , og (2A+2B) = b = 0


Skriv et svar til: Anden ordens diff regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.