Studievejledning

endelige Karaktersnit ganges med?

19. august 2012 af jcay (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvilket tal ganges ens endelige karaktersnit med hvis man vælger at søge ind på uddannelse inden for 2 år?

Har også hørt at man kan gange sit snit med et højrere tal hvis man har 5 fag A-niveau?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. august 2012 af matthiashansen0404 (Slettet)

Hej Jcay

Jeg har lavet en snitberegner, som du er velkommen til at bruge. I bunden står de koefficenter du kan gange med.

 

Med venlig hilsen

Matthias Hansen

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. august 2012 af npcnb (Slettet)

#1

4 A-fag giver da ikke ret til at gange.

 

Reglerne er da som følger:

1,03 For 5 A-fag

Derefter ganges der med 1,08 hvis du søger ind inden for 2 år.


Svar #3
19. august 2012 af jcay (Slettet)

Hej Matthias min ven,

jeg har allerede en snitberegner ved hånden, men tak for det alligevel (jeg kan jo checke om de begge regner det samme snit :D )

 

men ville bare have svar på nogle de ovenstående spørgsmål i mit første besked...

et andet spørgsmål er, hvad hvis man nu går 3.g om, kan man stadig gange sit snit med 1,08 hvis man søger om optagelse på et uddannelse inden for de 2 år som reglen siger?

jeg har 4 A fag på stx, og så har jeg valgt at læse et ekstra A-fag som HF-enkeltfag, tæller det som i alt 5 A-fag, og kan jeg dermed gange mit snit med yderligere 1,03?

 

 


Svar #4
19. august 2012 af jcay (Slettet)

#2

 

jeg har 4 A-fag på stx, og har så valgt at læse Engelsk A som HF-enkeltfag på VUC, kan jeg dermed gange mit snit med de 1,03? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. august 2012 af ThymsB (Slettet)

#5

Du skal kontakte kontoret på din skole, og bede om dispensation til at tage faget gennem en institution. Du skal sørge for at få 2 årskarakterer (skriftligt og mundtligt) så dine karakterer kan indgå på lige fod med karakterer i andre fag. Hvis ikke du gør skolen opmærksom på det, vil faget som udgangspunkt ikke indgå i din STX-eksamen (også fordi faget jo skal indgå i dine udtræk til eksamen, hvilket ikke er muligt, hvis ikke skolen er bevidst om at du har taget faget andetsteds). 

Jeg har selv gjort for at få matematik A som mit sjette A-fag. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. august 2012 af eksamenshajen (Slettet)

Nej, der gives IKKE bonus for ekstra højniveaufag, hvis man tager et eller flere fag som enkeltfag. Sandsynligvis heller ikke, hvis man tager en klasse om, da fagene skal tages i samme forløb med en klasse.

Men det #5 siger lyder plausibelt nok, du skal nok bare have aftalen på skrift, men jeg har aldrig før hørt om, at det er blevet tilladt nogen, det skulle da være, hvis gymnasiet ikke udbyder det relevante fag.

Derimod gives altid 1.08 for hurtig studiestart, også ved enkeltfag på VUC. Med hurtig start menes indenfor 2 år efter det gymnasiale bevis er færdigt. At tage fag herefter udsætter ikke studiestarten.


Svar #7
19. august 2012 af jcay (Slettet)

# 6....det lyder jo ikke godt, hvor har du den viden fra?

 

jeg tror ikke på det du siger, for man kan ikke tage flere end de 4 A-fag i løbet af gymnasiettiden. Det er jo kun muligt hvis man læser et fag som HF-enkeltfag. Jeg har selv hørt mine egne studievejelder sige højt, at man kan gange sit snit med et vist tal, hvis man har 5 A-fag og hvis man har 6 A-fag kan man gange det med et endnu højere tal. Jeg ved ikke hvor du har det at vide, men jeg har diskuteret med min studievejleder om muligheden for at tage et ekstra A-fag på VUC, da det ikke er muligt at gøre dette i stx. I stx, der har man jo en hvis studieretning, og det betyder jo at der er grænser for hvor mange fag man kan have på A-fag. Hun sagde ikke noget om at man ikke kunne, så det du siger nu er virkelig overraskende. 


Svar #8
19. august 2012 af jcay (Slettet)

Nu er jeg helt i tvivl om hvem af jer der har ret, for jeg har lige snakket med en af mine studievejledere. Hun siger at det gennemsnit, man får fra sin ungdomsuddannelse (stx i mit tilfælde), er et endeligt gennemsnit, som ikke kan hæves via enkeltfag. Enkeltfag kan, ifølge hende, kun bruges, hvis man mangler et fag, som er adgangsgivende til ens videregående uddannelse...Har du (ThymsB) snakket med din skole om dette [at have ekstra A-fag som enkeltfag på HF]? 

Hvis ikke man kan benytte HF enkeltfag til at forhøje sin endelige stx snit, så er det da spild af tid (og penge) at tage ekstra A-niveau fag som enkeltfag på VUC. 


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. august 2012 af ThymsB (Slettet)

#6

Hvad er din hjemmel for at påstå det? Det er ikke rigtigt, og jeg tror ikke på det, før du kan henvise til en paragraf i bekendtgørelsen. 

#7 /8

Jeg blev færdig sidste år, og blev tilbudt muligheden af vicerektor på skolen, da jeg havde udtrykt ønske om at have matematik A som valgfag (hvilket ikke blev oprettet som valgfag). 

Det, som du ikke kan gøre, er, at hæve faget gennem enkeltfag EFTERFØLGENDE (som nogle tror). Så længe du tager faget sideløbende og det er godkendt af din skole, er der ikke nogle regler, der forhindrer dig i det. 

Det er nu ikke rigtigt, at man ikke kan have ekstra A-niveau fag uden at tage dem via enkeltfag - jeg havde selv 5 på gymnasiet - Dansk, Historie, Samfundsfag, Engelsk og Spansk. (Og derudover muligheden for at tage matematik A på mit lokale VUC). 

Reglen er meget entydig, og er formuleret i bekendtgørelsen for STX:

§ 67. Skolens leder kan efter ansøgning tillade, at en elev følger undervisningen i et valgfag, der kan indgå i stx-uddannelsen, på en anden institution.
Stk. 2. Skolens leder kan i ganske særlige tilfælde tillade en elev, der ønsker et valgfag, der indgår som specifikt adgangskrav på en videregående uddannelse, og som ikke oprettes på skolen eller ikke oprettes på det ønskede niveau, eller hvis skematekniske forhold hindrer, at en elev kan blive optaget på et ønsket valghold, at følge undervisning i faget i en anden studieretning. I sådanne tilfælde skal eleven følge den plan, der er lagt for undervisningen i faget

Tag denne paragraf med til en ny samtale med din studievejleder og om nødvendigt skolens ledelse. De skal jo godkende det, før du kan inkludere faget. 


Svar #10
19. august 2012 af jcay (Slettet)

Det med de 28 ''blokke:

Disse fag har jeg lige nu/har haft i stx:

Jeg har 4 A-fag på stx: Dansk A, Historie A, Fysik A og Matematik A. = 3 * 4 = 12

B-fag: Kemi, Engelsk, Tysk = 2 * 3 = 6

C-fag: Mediefag, Samfundsfag, Biologi, Idræt, Psykologi, Oldtidskundskab, Religion = 1 * 7 = 7

 

I alt: 12 + 6 + 7 = 18 + 7 = 25.

Du sage det at var 28 ''blokke'' max, et ekstra A fag vil så være 3 yderligere ''blokke'' = dette vil give netop 28 i alt, men jeg har haft engelsk på B og endda været til eksamen i det, så vil det's 2 ''blokke'' bortfalde, når jeg har det på A niveau?


Brugbart svar (2)

Svar #11
19. august 2012 af JEEJ2008 (Slettet)

hej jcay

Tillad mig at addere til forvirringen ;) --- Min HF er taget som enkeltfag, men da jeg har været mere end to år om at tage den må jeg ikke gange med 1,03 som hvis jeg havde været tilmeldt HF på 2 år er jeg blevet fortalt. Jeg har dog fået ganget mit gennemsnit med 1,08 da jeg jo så starter udd. inden for 2 år på uni, og dette har så givet mig adgang til medicinstudiet. :) ... så hvis du starter inden for to år må du gange med 1,08, og dette er noget der bliver gjort automatisk. Det samme med den anden opgangning du nævner.

Den opgangning du tænker på er sikkert Bonus A: "Bonus A

Hvis du har valgt flere fag på A-niveau end de krævede på din gymnasiale uddannelse, får du automatisk justeret dit eksamensgennemsnit. Dvs. at det bliver skrevet ind på dit eksamensbevis.

Et ekstra fag på A-niveau giver en justering med 1,03 og to ekstra fag en justering med 1,06." (kopieret fra ug.dk)


Svar #12
19. august 2012 af jcay (Slettet)

man kan vel godt benytte sig af Bonus A (altså have gange sit snit med 1,03 grundet 5 A-fag) hvis man har gået 3.g om? 


Brugbart svar (1)

Svar #13
19. august 2012 af ThymsB (Slettet)

Hej Igen!

Jeg har aldrig hørt om at man skulle blive diskrimineret hvis man går et år om. Det kunne jeg ikke forestille mig. 

De 28 blokke, er som jeg skrev i den private besked, det maksimale antal af "fagpoint" som man kan bruge i en samlet stx-eksamen. Det er, hvis ikke du har glemt nogle fag, korrekt, at du dermed har mulighed for at inkludere faget i din stx-eksamen. Men det er ikke rigtigt, at det giver 28 blokke. Selv om det blot er en teknikalitet, som ikke ændrer noget i det overordnede billede:

A-fag: Dansk, historie, matematik, fysik, engelsk  = 5 * 3  = 15 (15)

B-fag: kemi, tysk = 2 * 2 =  4 (19) (Engelsk tæller jo ikke længere med som b-fag, når du vælger det op)

C-fag: Old, Religion, idræt, mediefag, samfundsfag, psykologi, biologi = 7 (26)

Det betyder at der pricnipielt er plads til 2 blokke mere, hvis du skulle få lyst til eller brug for at inkludere yderligere fag gennem VUc eller lignende. 


Svar #14
19. august 2012 af jcay (Slettet)

ok.

mange tusind tak Thyms. Du har været til stor hjælp, jeg er virkelig taknemlig min ven. 


Brugbart svar (1)

Svar #15
19. august 2012 af ThymsB (Slettet)

Jamen velbekomme da.

Det er altid dejligt at kunne hjælpe! 

Held og lykke med det!


Brugbart svar (1)

Svar #16
20. august 2012 af eksamenshajen (Slettet)

#7

Det var da ærgeligt. Jeg siger det jo ikke uden grund.

 

#9

 

Jeg fik såmænd et skriftligt svar fra daværende undervisningsminister Bertel haarder, fordi jeg skrev og spurgte ham, da de lavede bonus A reglerne.

Jeg tog hele min gymnasiale uddannelse som enkeltfag, og havde ekstra højniveaufag, og tog HFen over den normale tidsperiode, men jeg kunne IKKE få bonus A, da jeg ikke havde fulgt den samme klasse gennem hele forløbet, men selv havde sammensat mine fag.

Det kan bekræftes, hvis du læser på http://www.kvuc.dk/htmlfiles/side.asp?sid=61 hvor reglerne står.

 

De paragraffer du henviser til er nok dem, du selv har fået dispensation efter. Jeg tør æde min hat på, at du har skullet have tilladelsen før du startede på enkeltfaget, OG at du har skullet tage enkeltfaget SIDELØBENDE med din gymnasiale uddannelse. Den dispensation fungerer ikke, hvis man tager sin uddannelse som enkeltfag.

 


Svar #17
20. august 2012 af jcay (Slettet)

#16

den link du referer til, tror du ikke det gælder for dem der tager HELE deres uddannelse som HF-enkeltfag.

Der står jo: ''Bonus A-ordningen gælder IKKE for enkeltfagskursister.''

Men...

Altså står der  jo ikke noget om at man ikke kan have et yderligere A-fag som enkeltfag samtidig med at man går på gym hvis ens gym ikke kan tilbyde en det fag, af f.eks. skemamæssige årsager. (mit tilfælde: har 4 A-fag: Matematik, Dansk, Historie og Fysik, det 5. A-fag jeg gerne vil have som enkeltfag er Engelsk, og den tilbyder min skole, men den ligger desværre på samme tidspunkt som Fysik A timerne)

Det lyder mere som om at man ikke kan få bonus hvis HELE ens uddannelse er blevet taget som enkeltfag. Desuden siger de fleste studievejledere (også dem på VUC'et, har snakket med dem fornyligt) at man godt kan få sin enkeltfag til at stå på ens stx eksamen, hvis man tager sin enkeltfag mens man stadig går på gym samtidig. Så hvis man kan få enkeltfaget til at stå på sin stx eksamensbevis og denne enkeltfags karakterer er en del af det endelige karaktergennemsnit, så er det jo kun logisk at man også får bonus for de 5 A fag, selvom det ene har været et enkeltfag.


Brugbart svar (1)

Svar #18
20. august 2012 af ThymsB (Slettet)

#16 


Ja, og det skyldes jo simpelthen at du har taget hele uddannelsen gennem enkeltfag. Folk, der samler hele deres eksamen (hvad end det er hhx, htx, stx, hf eller eux) er IKKE INKLUDERET i bonus A ordningen. Det er nemlig en reglen der hører under denne bekendtgørelse. Det skyldes jo klart nok, at flere af de som tager deres eksamen på denne måde bruger mere tid end andre - hvorfor det er lettere at tage ekstra A-niveau fag. 

Ja, selvfølgelig skulle jeg have en tilladelse - det står jo i praragraffen, hvis du ville læse det. Det ændrer ikke på at det er muligt at gøre det jf. stx-bekendtgørelse. Det har ikke noget med det, at du ikke kunne få bonus A-fag, at gøre!

Problemet er, at de regler du henviser til ikke har noget at gøre med spørgsmålet. Det handler om at sammenstykke en hel samlet eksamen over enkeltfag - vedkommende, der stillede spørgsmålet, er jo ikke omfattet af de regler. Han er omfattet af reglerne for en ganske almindelig stx - og dermed den bekendtgørelse, som jeg henviste til en paragraf fra. 

Det er fint nok at du vil æde din hat, men du kunne jo bare tage at læse det der står, så du slipper for den slags. Der er jo allerede gjort rede for, at der netop er tale om et, som du så fint udtrykker det, SIDELØBENDE forløb. Hvorfor du så stadig vil diskutere det, er uklart. 

 

#17

Du ahr helt ret i at man sagtens kan inkludere det og få bonussen, og samtidig også i den betragtning at den side @Eksamenshajen henviser til handler om folk der tager en fud enkeltfagseksamen. 


Brugbart svar (1)

Svar #19
20. august 2012 af eksamenshajen (Slettet)

#17 Ja, det gør det nok ofte. Derfor skrev jeg i #6 at man kunne få bonus A, hvis "fagene skal tages i samme forløb med en klasse", og at det nok kan lade sig gøre, hvis man tager enkeltfaget sideløbende med sit gymnasium, "hvis gymnasiet ikke udbyder det relevante fag".

 

#18

Hvordan er det, du taler til mig, din båtnakke? Hvis du havde gidet at læse begge mine svar, før du kom med dine flabede kommentarer, ville du forstå, at det netop er hvad jeg skriver.

I  #3 spørges: "jeg har 4 A fag på stx, og så har jeg valgt at læse et ekstra A-fag som HF-enkeltfag, tæller det som i alt 5 A-fag, og kan jeg dermed gange mit snit med yderligere 1,03?", og det svarede jeg på.


Brugbart svar (1)

Svar #20
20. august 2012 af ThymsB (Slettet)

Nej, du gjorde ikke. Du svarede netop ikke på det, der blev spurgt om, men noget helt andet. Han skriver, i det indlæg som du selv citerer, at han går på STX - dermed er han ikke enkeltfagskursist på HF (heller ikke igang med at sammenstykke en fuld stx gennem HF). Dit svar var ikke relevant, men i stedet vildledende. 

Jeg mener ikke at have talt grimt til dig, det e dig der anvender fornedrende udtryk om mig. Det er der ingen grund til. Den lidt hårde tone skyldes såmænd blot, at det efterhåndenden er trættende, at der er så mange, der kommer med hjælp vedrørende studievejledning, som ikke er korrekt. Det er forstyrrende og vildledende, for de folk der har brug for hjælp. Og det er irriterende at skulle bortforklare andres fejlfyldte "vejledning". 

Fint nok, at du mener at "det er det du skriver", men der er jo så ingen grund til at gentage det, jeg allerede havde fortalt - samtidig med at du begynder at forvirre @Jcay med dine oplysninger om enkeltfagskursister (som tage HELE deres eksamen gennem enkeltfag). At det i øvrigt også er løgn er så en anden side af sagen - du skriver selv "at man ikke kan få bonus hvis man tager et eller flere fag som enkeltfag" - hvilket jo ikke rigtigt. 

Hav en god aften!

 


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.