Matematik

Algebra udregning med x², x³

23. august 2012 af Mariostar (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Davs.

Jeg skal sætte størst mulig faktor uden for en parentes.
Udregningen på disse stykker kender jeg ikke, i så fald ved ikke hvordan.
Stykker:

-9a² + 6a²  

12z^4 + 8z^5

-24x³ + 26x

Hvis én kunne vise mig hvordan jeg skal udregne dem, ville jeg være yderst taknemmelig.                                 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Bestem fælles faktorer for de forskellige led i hvert udtryk

-9a2 + 6a2: Dette kan reduceres, da begge led indeholder a2 . Måske det ene led skulle have indeholdt a3 ?

12z4 + 8z5: find fælles faktorer i de to led: 4z4 . Sæt den fælles faktor udenfor


Svar #2
23. august 2012 af Mariostar (Slettet)

Hov, jo det skulle den. Det skulle have været -9a³ + 6a²
 
Det er ikke problemet at finde den fælles faktor.

Hvis vi tager 12z^4 + 8z^5. Så ville jeg skrive "4" ude foran parentesen, men inden jeg går ind i parentesen skal jeg skrive x^2 x^3 x^4 x^5 bag ved fire-tallet.
Og det er det jeg ikke ved hvordan jeg finder i alle 3 stykker. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man sætter hele den fælles faktor udenfor:

12z4 + 8z5 = 3·4z4 + 2·z·4z4 = 4z4·(3 + 2z)


Svar #4
23. august 2012 af Mariostar (Slettet)

Jeg kan nogenlunde forstå det du skriver.

Hvis vi for eksempel tog stykke #1.

Ville det så ligne dette:

-9a^3 + 6a^2 = 3a^2 (-3 + 2a)

Eller er jeg gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er ikke korrekt. Du får sat faktoren a på det forkerte led inde i parentesen:

-9a3 + 6a2 = 3a2·(-3a +2)

Du kan jo nemt kontrollere dit resultat ved at gange ind igen i parentesen.


Skriv et svar til: Algebra udregning med x², x³

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.