Matematik

beregn eksponent i en funktion

24. august 2012 af RHNorskov (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er helt på bar bund med hensyn til at løse denne opgave, og vil sætte stor pris på alt hjælp jeg kan få. På forhånd tak.

Dette den information der høre med til opgaven

En HTX-elev udførte et springsprojekt med bygplanter. Hun har i en periode målt bladlængden på bygplanter.
Målingerne er foretaget i den første del af vækstperioden inden der skete en buskning af planten.

Følgende måleresultater er fremkommet.

Tid i døgn                              0         1        2        3        4          5          6

Længde af bladet i cm.     1,5     2,2     3,2    4,7     7,0     10,3     15,1

Og den vedlagte funktion er h(t) = 1,5·1,47t

 

Opgaven jeg skal løse:

Bestem ved beregning tidspunktet, hvor bladlængden er 12,0 cm.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen

h(t) = 12,0 , dvs.

1,5·1,47t = 12,0

Benyt logaritmer.


Svar #2
24. august 2012 af RHNorskov (Slettet)

Ja, jeg var godt selv kommet frem til det var noget med logaritmer men har kigget min bog igennem og er ikke blevet klogere.

Kan du uddybe dit svar en smule?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse ligningen

1,5·1,47t = 12,0

dvs

1,47t = 12,0/1,5 = 8 .

Tager man log() på hver side fås så

t·log(1,47) = log(8) , eller

t = log(8) / log(1,47)


Svar #4
24. august 2012 af RHNorskov (Slettet)

Tusinde tak du har redet min aften :)


Skriv et svar til: beregn eksponent i en funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.