Dansk

Dansk essay- er det sådan man gør?

26. august 2012 af migmigogattermig - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg har svært ved at lave et essay, og så søgte jeg på google og fandt en masse sider med forklaringen. 

Men meget af det var forskelligt fra hinanden, men nu har jeg prøvet at lave den så godt jeg kunne.

Jeg ville bare bede nogen om at læse den igennem og sige hvor meget de tror jeg får for den. Og please er der ikke også nogen der kan kigge efter stavefejl og grammatiske fejl? og hvis den ikke er god nok, komme med ideer til hvordan jeg kan lave den bedre, så jeg ved hvordan et godt essay er?

For alle andre fra klassen får den lige kigget igennem af sine forældre men mine forældre har overhovedet ikke styr på sådan noget med gramatik.

Så jeg håber at jeg kan erstatte mine forældres hjælp med jeres.

Opgaven er fra en fsa dansk skriftlig fremstilling maj 2011 og det er første opgave: gør øjeblikket væsentligt.

Jeg vedhæfter svaret og håber tusind tusind gange at der er nogen der vil hjælpe mig..jeg vil mega gerne have 12 :D

mange håbende hilsner 

fra mig :D


Svar #1
27. august 2012 af migmigogattermig

kom nu pleaaaaaaaaaaaase er der ikke nogen der kan hjælpe mig??:(


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

At andre får kigget deres igennem for stave- og grammatikfejl hjælper dem ikke, hvis de ikke selv er en del af det. At vi retter dit og sender tilbage - det lærer du intet af. At skulle hjælpe med grammatik- og stavefejl ville jeg personligt ikke gøre over nettet. Det skal gøres face to face, ellers er jeg ikke i stand til at hjælpe. At du får 12 i dine afleveringer hjælper jo intet, hvis du til afgangs- og terminsprøver får 02. 

Essay er en svær genre, og det kan være meget svært at vejlede på skrift, hvordan man gør. Igen ville jeg foretrække face to face. Jeg kan sagtens skimme din opgave igennem, men det er slet ikke sikkert, at jeg kan beskrive på skrift, hvad der er godt og skidt, uden det fylder helt vildt meget - og det vil jeg ikke bruge tid på her. Jeg kan hjælpe undervejs i processen - hvordan man kommer i gang, forståelsesspørgsmål osv. Jeg vil ikke rette opgaver. 

At give en vurdering er super svært. For ingen af os ved, hvad din lærer lægger vægt på. Vi ved ikke, hvad din lærer mener er vigtigt eller fortolker opgaven. Så selvom vi måske er ti herinde, der siger, at selvfølgelig får du 12, så er der ingen af os, der kan vide det, og de fleste af os har nok intet grundlag at sige det på - fordi de fleste af os herinde ikke er uddannet indenfor danskudskoling eller dansk i gymnasiet. Lærerens vurdering er en personlig vurdering. 

Gør du det rigtige? Ja, selvfølgelig, gør du det. Du har søgt på nettet, du har forsøgt at lære, og du har skrevet en opgave. Hvordan det går - det vurderer din lærer, og din lærer skal forsøge at hjælpe dig videre. Så hvis du ikke får 12, så spørg din lærer, hvad der skal gøres bedre til næste gang. Hvad du skal lære og kunne, når du skriver et essay næste gang. Og bliv ved med at spørge, indtil du forstår det ;)


Svar #3
27. august 2012 af migmigogattermig

Hej

Jeg har på en måde forstået hvordan en essay er, men det er bare det, at det er svært at begynde og skrive selve essayen. Jeg ved godt hvad der skal være i det og sådan men det er bare svært alligevel. Jeg har kigget den igennem for stave og grammatikfejl, men vill bare  få den tjekket igennem en ekstra gang, for mange gange kan man ikke selv finde fejlen, men andre kan. 

Men har lavet den så godt jeg kan så håber den er god nok..

og tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

En måde at finde de fejl, man ikke selv kan se, er at læse den bagfra. Læs en sætning af gangen bagfra. Er der en sætning, der ikke giver mening, så har du nok en fejl :) 

Det hjælper til tider også at læse højt for sig selv - ikke inde i sig selv, men højt for sig selv. For falder man pludselig over ordene, så er der nok en formulering, der ikke er særlig god. Desværre er det ikke noget, man kan, når man først sidder til eksamen, fordi man skal være stille ^^'' Men indtil da er det en fin metode :) 

Jeg tog et kort kig på din opgave - ikke læst den. Layoutmæssigt ville jeg ikke skrive i to spalter, når der er tale om et essay. Det er mere typisk for artikler. Derudover er det mere behageligt at læse med lige margener. Genvejstasten er ctrl+J, når du har markeret teksten. Selve knappen er placeret ved siden af højrejusteringen. 

Det er super godt, at du husker at inddrage artiklen, og det virker som om, at du hele tiden lader fokus dreje sig om den. Du bør dog lave citathenvisninger, hvis det er muligt. Hvis der er angivet linjenumre i teksterne, f.eks., eller hvis artiklen er på flere sider. Det virker umiddelbart som om, at du har et godt udgangspunkt :) 


Svar #5
27. august 2012 af migmigogattermig

Jeg har lavet den i to spalter fordi at opgaven var det, og sidste gang jeg lavede en essay sagde min lære, at jeg skulle skrive svaret som opgaven var, så jeg skulle skrive den i spalter. Hvad mener du med lige margener? :) Jeg hare delt ordene så godt op i siderne som muligt, for at det skulle være pænere, men nogle ord kan ikke deles.

tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

jeg har lavet den med lige margener nu. Sammenlign med din egen :) 

 

Har din lærer haft sagt det sammenlignet med en tekst, du skulle fortsætte på (altså hvor starten var skrevet). Det virker umiddelbart mærkeligt på mig at skrive et essay med to spalter, men hvis det er, hvad din lærer ønsker, så er det selvfølgelig sådan, at man gør det :) 


Svar #7
27. august 2012 af migmigogattermig

tak :D den ser meget pænere ud med lige margener :D tusind tak. jeg vil lige spørge min lære igen om den skal være i spalter hvis opgaven er det. eller laver jeg den om. Men hvordan kunne det være godt at lave den om, hvis jeg ikke skal lave den i spalter?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

Jeg forstår ikke dit sidste spørgsmål, "Men hvordan kunne det være godt at lave den om, hvis jeg ikke skal lave den i spalter?"

For umiddelbart er svaret vel, at du blot ændrer det til en kolonne i stedet for to, og så læser du den igennem og fjerner dine bindestreger, der hvor de ikke skal være :) 


Svar #9
27. august 2012 af migmigogattermig

hov jeg tror min lære engang sagde noget med at man fik mindre for opgaven, hvis man lavede de der automatiske lige margener, for det er noget med at så laver den alt for meget mellemrum imellem ordene..så det måtte man ikke..:)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

#9 - det kommer da an på, hvordan man gør det. Det er rigtigt, at den kan finde på at lave alt for meget mellemrum, hvis man ikke ved, hvad man laver. Jeg sender lige et eksempel med. 

 

Vedhæftet fil:lige margener.docx

Svar #11
27. august 2012 af migmigogattermig

så du tror godt jeg må gøre det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

Jeg ved det ikke. Det afhænger af, hvor sippet din lærer er. Nogle lærere vil ikke sige noget, hvis man kan finde ud af at gøre det ordentligt, mens andre vil blive sure over, at man ikke gør, som de siger. Så det er nok bedst at spørge... Eller tage chancen og gøre det og håbe, at læreren ikke siger noget.... men det er altså ikke sjovt at blive uvenner med sin lærer :/ 


Svar #13
27. august 2012 af migmigogattermig

okay, jeg tror jeg spørger :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

Det kan i hvert fald ikke skade at spørge ;) 


Svar #15
27. august 2012 af migmigogattermig

jep

og tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. august 2012 af Nilletøz (Slettet)

Det var så lidt :) 


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. august 2012 af rakijovic

En lære er en samling doktriner; et tankesystem. Læren, flere lærer, alle lærerne.

En lærer er en underviser. Læreren, lærerne, alle lærerne.

Muml mindre, kære spørger, så vil du høre forskellen.

I.ø. kudos til Nilletøz for yderst kyndig vejledning. :)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: Dansk essay- er det sådan man gør?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.