Matematik

vinkel af f'(x) vha tan

26. august 2012 af thelight - Niveau: C-niveau

Hej hvis nu jeg f.eks. skal finde hældningsvinklerne mellem 10grader og 30 grader på funktionen f'(x)=50x^2+x  i strækningen (0≤x≤15) kan det så passe jeg skal sætte ind i tan (v) hvor jeg f.eks. først skal sige tan^-1(0) og så har jeg hældningsvinklen for 0? og så skal jeg ellers tage dem alle sammen op til 15?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningerne f '(x1) = tan(10º) og f '(x2) = tan(30º) , hvor x1 og x2 skal tilhøre intyervallet [0;15] .


Svar #2
26. august 2012 af thelight

så du siger at jeg skal sætte tan(10º) =50x^2+x hvor x er imellem 0 og 15?

tan^1(10º) =50x^2+x

84,28 =50x^2+x

x=

1.2883451005029440939
-1.3083451005029440939

 

 

Men når jeg så har 15 forskellige punkter skal jeg så regne dem slavisk et af gangen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej slet ikke. Jeg skrev, at man skal løse ligningerne f '(x1) = tan(10º) og f '(x2) = tan(30º) . Man skal altså først beregne den afledede funktion f '(x) . Differentialkvotienten f '(x) er lig med tangentens hældningskoefficient, som er lig med tangens til tangentens hældningsvinkel.


Svar #4
26. august 2012 af thelight

ok så først finder jeg differentialkvotienten f'(x) 

f(x)=50x^2+x

f'(x)=100x+x

Den er lig med tangens til tangentens hældningsvinkel. Så skal jeg

100x+x=tan(10º) og da det er en vinkel jeg skal finde siger jeg tan^-1(10)

100x+x=tan^-1(10º)

100x+x=84,28

skal jeg så isolere x?

x=0,83º ??

det virker ikke korrekt da vinkel burde være større, måske har jeg misforstået noget


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du skal først differentiere korrekt:

f '(x) = 100x + 1

Du skal benytte funktionen tan(x), ikke den omvendte funktion tan-1(x) . Man skal løse de to ligninger

100x1 + 1 = tan(10º) og 100x2 + 1 = tan(30º)

Faktisk er der slet ingen løsninger i intervallet [0;15] . Prøv at formulere opgaven mere præcist.


Svar #6
26. august 2012 af thelight

Jeg har lige sendt dig en besked hvis det er i orden.  der er nemlig også billede med af selve opgave


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

I den besked henviser du til

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:C-b3PzkDTHwJ:www.studieportalen.dk/forums/ShowFile.aspx?id%3D1141150+skinnelegemet+matematik&hl=da&gl=dk&pid=bl&srcid=ADGEESjEBSYX7_Ce89R8MhpfpS4Gy_ePQsG6C0wmZQKe1oN7UFrj_fiXYZ831zHkcs8SqrglnQCOjwJfXMSwd4vBEflTtd2jjIUy-aheHaLQu9xWL999rzLoYenLAkcV9aZ0cFoW5CmI&sig=AHIEtbRVQ1Jih0NrRzT8sgfsfSeVoSy4yQ

Der drejer det sig om at finde hældningsvinkler mellem 0º og 45º med x-aksens positive retning for funktionen

h(x) = 0,002x3 -0,09x2 + x , 0 ≤ x ≤ 32 .

Princippet i opgaven er det samme som beskrevet ovenfor.


Svar #8
26. august 2012 af thelight

så i dette tilfælde skal jeg bruge  den største og mindste vinkel igen og så h'(x) som er

h'(x)=0,006x^2-0,18x+1 for 0 ≤ x ≤ 32

 

0,006x^2-0,18x+1=tan(0) og 0,006x^2-0,18x+1=tan(45)

først løser jeg tan

0,006x^2-0,18x+1=0 og 0,006x^2-0,18x+1 =1

herefter finder jeg x begge steder

det første blev 3,4 og det andet blev 0

 

Jeg forstår det altså ikke fra når du siger jeg skal bruge de to ligninger hvor tan sættes lig med 0 og 45 grader.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man skal løse 2.-gradsuligheden

0 ≤ 0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1 , dvs. de to uligheder

0 ≤ 0,006x2 -0,18x +1 og 0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1

Den første 2.-gradsligning

0 = 0,006x2 -0,18x +1

har rødderne x = (0,18 ±√0,0084)/0,012 , dvs x1 = 7,362 og x2 = 22,638

Den anden 2.-gradsligning

0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1

har rødderne

x1 = 0 og x2 = 30 ,

dvs

(x ≤ 7,362 ∨ x ≥ 22,638) ∧ (0 ≤ x ≤ 30), altså

x ∈ [0 ; 7,362] ∪ [22,638 ; 30]


Svar #10
26. august 2012 af thelight

Men hvordan får man den så for et givent interval ? vil det sige at man bare skal anvende de vinkler man skal bruge og se bort fra intervallet 0;32?

og hvad er det du finder i den sidste linje?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

I den sidste linie er angivet præcis det område, hvor hældningsvinklen er mellem 0º og 45º . Det er løsningsmængden for dobbeltuligheden

0 ≤ 0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1


Svar #12
26. august 2012 af thelight

ok og hvor er der så taget hensyn til at det er fra intervallet 0 til 32?


Svar #13
26. august 2012 af thelight

og

Den første 2.-gradsligning

0 = 0,006x2 -0,18x +1 her står der =

har rødderne x = (0,18 ±√0,0084)/0,012 , dvs x1 = 7,362 og x2 = 22,638

Den anden 2.-gradsligning

0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1 hvorfor bruger du ≤ her og lig med ved den første 2.gradsligning ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det var så en tastefejl. Jeg beklager. Der skulle have stået

Den anden 2.-gradsligning

0,006x2 -0,18x +1 = 1

...


Svar #15
26. august 2012 af thelight

Du skal ihvertfald ikke beklage noget efter at du har lært mig så meget. :) men hvor er det man kan se at du har set på intervallet fra 0;32?


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Eftersom

(x ≤ 7,362 ∨ x ≥ 22,638) ∧ (0 ≤ x ≤ 30)

begrænser løsningerne til [0;30], fremgår det, at de fundne løsninger ligger i [0;32] .


Svar #17
26. august 2012 af thelight

Men hvordan kommer du på ideen at deter to ligninger man skal løse?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det følger jo af at man skal løse uligheden

0 ≤ 0,006x2 -0,18x +1 ≤ 1


Svar #19
28. august 2012 af thelight

ok du har skrevet hvad den sidste linje betyder

 

hvad betyder hvert tal i den andensidste linje så ?

(x ≤ 7,362 ∨ x ≥ 22,638) ∧ (0 ≤ x ≤ 30), altså

x ∈ [0 ; 7,362] ∪ [22,638 ; 30]

 

og hvis du skal pege på grafen og forklare hvad de to linjer siger ....hvor er de så?


Skriv et svar til: vinkel af f'(x) vha tan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.