Matematik

Bestem tallene s og t, således at c=s∙a+t∙b

26. august 2012 af Ibbermann (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. Jeg har fået følgende opgave, og ved ikke hvordan jeg udregner den:

3. I et koordinatsystem er givet vektorerne

vektor a = 2 over 5    ,   vektor  b = -6 over 4    ,    vektor c = 11 over 0


b) Bestem tallene s og t,  således at c=s·a+t·b

 

Håber I gider hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af mathon

 

                 a + t·b = c

                 s·[2,5] + t·[-6,4] = [11,0]


                 2s - 6t = 11
                 5s + 4t = 0
                

 

                 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningssystemet

a + t·b = c

Dan skalarproduktet med â og med b^ . Så får man de to ligninger

bâ = câ og

ab^ = cb^

Den færdige løsning er da

s = (cb^) / (ab^)

t = (câ) / (bâ)

Indsæt de givne vektorer og beregn s og t.

Vektorerne â og b^ er tværvektorerne til henholdsvis a og b.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af nielsenHTX

du skal så løse ´ligningssystemet

11=s*2+t*(-6) og 0=s*5+t*4   find s og t


Svar #4
26. august 2012 af Ibbermann (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2012 af mathon

 

    1)             2s - 6t = 11          multipliceres med 5
    2)             5s + 4t = 0
           multipliceres med -2

                    10s - 30t = 55
                   -10s - 8t = 0          ligningerne adderes

                         -38t = 55

                          t = -55/38      som indsat i   2)  5s + 4t = 0

giver
                         
5s + 4·(-55/38) = 0
                          5s - 110/19 = 0

                          s = 22/19
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benytter man fremgangsmåden i #2, fås

s = (cb^) / (ab^) = [11;0]•[-4;-6] / ([2;5]•[-4;-6]) = -44/(-8-30) = 44/38 = 22/19 ,

t = (câ) / (bâ) = [11;0]•[-5;2] / ([-6;4]•[-5;2]) = -55/(30+8) = -55/38


Skriv et svar til: Bestem tallene s og t, således at c=s∙a+t∙b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.