Matematik

hjælp til at finde x og y ??

26. august 2012 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestanden af den lille papegøje Alexanderparakit er vokset til lidt af en plage i London. Tabellen viser antallet af Alexanderparakitter i London.
Udviklingen i antallet af Alexanderparakitter i London kan for perioden 2000-2010 med god tilnærmelse beskrives ved en eksponentiel model
y = b* ax
hvor x angiver antal år efter 2000, og y angiver antallet af Alexanderparakitter. er begyndelsesværdien og derfor værdien ”respektive” første år 2000 og er dermed 3280. a er fremskrivningsfaktoren og fremskrivningen faktoren findes således: a = (x2-x1) ?(y2/y1)
a. For at finde a som er fremskrivningsfaktoren bruger jeg denne formel til at regne ud: a = (y2-x1)/(y2/y1), her indsætter jeg så mine tal fra tabelen ovenfor, a = 2005 - 2000?(10.000/3286),
a = 5?10.000/3280         
                                                                                                       a = 1,69 = 1,7

 

 b Bestem antallet af Alexanderparakitter i London i 2010 ifølge modellen.

c Bestem fordoblingstiden for antallet af Alexanderparakitter i London.

(diagram uploadet som pdf fil)

har har prøvet flere gange nu men kan ikke regne b og c ud .. nogle der har en løsning til hvordan man regner det ud

Vedhæftet fil: diagram.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af peter lind

Der er ikke vedlagt nogen pdf fil. Du må mene funktionen y b*ax og ikke y=b*x som du skriver.Din formel for a er forkert. Du kan se den rigtige å¨http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/exp.html På henvisningen kan du også se hvordan man udregner fordoblingstiden. b løses ved at indsætte x=10 i formlen


Svar #2
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

svar #1 jeg mente en excel fil med x og y fra opgaven.

 

- hvis min formel a, er forkert så ved jeg sørme ikke hvad jeg skal :( :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af peter lind

Du kan se den rigtige formel på henvisningen i #1


Svar #4
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

Jeg har fundet formlen nu og regnet rigtig ud, men jeg forstår ikk hvordan jeg kan indsætte 10 i x i min formel


Svar #5
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

Håber du er der da jeg skal aflevere den her kl. 00.00 er virkelig lost i det .... :((


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. august 2012 af peter lind

y = b*a10, hvor a og b er dine fundne værdier


Svar #7
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

ud fra det jeg har regnet ud i a opgaver finder jeg kun a dvs. jeg kun kan skrive ved b opgave. y = b* 1,7 (opløftet i 10. )


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2012 af peter lind

hvis du sætter x = 0 svarende til begyndelsesåret får du y = b*a0 =b


Svar #9
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

jeg har jo ikk b for at regne det ud for du skriver jo b*a opløftet med 0


Svar #10
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

ska jeg beregne b sådan her : b = y1/ax1


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2012 af peter lind

Hvilket giver b da a0 = 1 Det fremgår også af #8


Svar #12
26. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

jeg har nu gjort det her :

 

For at finde b sætter jeg x = 0, som svarer til begyndelsesåret dvs der kommer til at stå y = b*a opløftet med 0, b beregnes b = y1/a opløftet med x1 dvs. b = 3286/1,7 opløftet med 2000 b =


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. august 2012 af Krabasken (Slettet)

 
År 2000 2005   
Antal 3280 10000 

a = (x2-x1) roden af (y2/y1) = 5.roden af 10000/3280 = 1,249756

b = 3280

y = 3280 * 1,259756^x

b)

y = 3280 * 1,249756^10 = 30488

c)

T2 = log(2) / log(a) = 3,109 år

;-)


Svar #14
27. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

har du lige regnet alle opgaver ud for mig hvor du bare en skat :-)


Svar #15
27. august 2012 af mrcool10 (Slettet)

2 sek hvor for du  10000 fra når du regner a ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. august 2012 af Krabasken (Slettet)

De 10000 er jo y2, som jeg så indsætter i formlen   ;-)


Skriv et svar til: hjælp til at finde x og y ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.