Matematik

reducér følgende udtryk

27. august 2012 af ebae (Slettet) - Niveau: B-niveau

er der nogle der kan hjælpe mig med at reducere følgende udtryk, gerne med detaljer om hvordan man gør. jeg er helt lost. 
 12√(a^3*b^4 )* ?(a^2*b^3 )

12-tallet skal stå foran kvadratroden ligsom 3-tallet gør. 

og også 

a^1/2 * a^-1 * √a^3
-------------------------
      (a^8)^1/2


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at skrive opgaven mere tydeligt op. Hvad menes der med det ? midt i udtrykket? Og hvad mener du præcis med at

12-tallet skal stå foran kvadratroden ligsom 3-tallet gør

Ligesom hvilket 3-tal?

Generelt skal man benytte regneregler for potenser. Find dem i din bog og repeter dem, hvis du har glemt dem.


Svar #2
27. august 2012 af ebae (Slettet)

jeg skal forkorte de to udtryk. det jeg mener med at 12 tallet skal stå foran er at den er i n'te. ved ikke hvad det hedder. men det er vist nok ligesom at skrive a^1/n. Jeg kender godt reglerne men ved ikke hvordan jeg skal bruge dem her. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Så der er altså tale om den 12. rod, der skrives 12√  . Du har stadig ikke forklaret, hvad ?-tegnet betyder i dit udtryk. Indtil videre har vi

12√(a3·b4)· ?(a2·b3)

Man kan jo benytte, at         n√a = a1/n


Svar #4
27. august 2012 af ebae (Slettet)

her er et billede af det:

http://i45.tinypic.com/vdd5as.png

 


Svar #5
27. august 2012 af ebae (Slettet)

undskyld, i stedet for ? skulle der stå den 3. rod.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvorfor ikke bare skrive det?

12√(a3·b4) · 3√(a2·b3) = (a3·b4)1/12 · (a2·b3)1/3 = ...

Fortsæt nu selv ved at benytte potensregnereglerne:

(am)n = am·n     og am ·an = am+n

Saml faktorer med a for sig og faktorer med b for sig.


Svar #7
27. august 2012 af ebae (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, du skal først tage dig af 1/12 og 1/3 ved at benytte de regneregler, jeg nævnte.

(a3·b4)1/12 · (a2·b3)1/3 = a3/12 · b4/12 · a2/3 · b3/3 = ...


Svar #9
27. august 2012 af ebae (Slettet)

jeg forstår ikke rigtig hvordan du har ganget det sammen.fx hvordan får du det til at være a^3/12 osv.?


Svar #10
27. august 2012 af ebae (Slettet)

har du bare sat det ind på 1's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man benytter regnereglen

(am)n = am·n og    (ab)n = an · bn

Man har så

(a3·b4)1/12 = (a3)1/12 · (b4)1/12 = a3·1/12 · b4·1/12 = a3/12 · b4/12


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg forstår ikke det spørgsmål.


Svar #13
27. august 2012 af ebae (Slettet)

er det næste så:
ab^7/12 * a^5/3 eller hva?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Resten er simpel brøkregning. Med alle faktorer i spil fortsætter man så

a3/12 · b4/12 · a2/3 · b3/3 = a3/12+2/3 · b4/12+3/3

                                             = a(3+8)/12 · b(1+3)/3

                                             = a11/12 · b4/3


Svar #15
27. august 2012 af ebae (Slettet)

hvor får du 3+8 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man adderer de to brøker (3/12) + (2/3) ved at forlænge til deres fællesnævner.

(3/12) + (2/3) = (3/12) + (8/12) = 11/12


Svar #17
27. august 2012 af ebae (Slettet)

nårh ok, tak. men er svaret så a11/12 · b4/3


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det står der jo klart i #14


Svar #19
27. august 2012 af ebae (Slettet)

men skal man så ikke sige 
a11/12 * b4/3   forlænge det med 4 så de har 12 som fællesnævner.
a11/12 * b16/12 ??


Svar #20
27. august 2012 af ebae (Slettet)

og så er det som det 12. rod af a11 * b16 ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.