Matematik

Geometri

27. august 2012 af annekrogh93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder med en opgave der lyder således: 

I en ligebenet trekant ABC er AC og BC de lige lange sider, og siden AB er 2 enheder længere end BC. 
a) Bestem a, således at vinkel C = 90 grader. 

Betyder det jeg selv skal vælge længden på siden a, eller kan man på en eller anden måde finde ud af hvad sidelængden er når man kender alle 3 vinkler? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nej, ikke helt. Der er tale om en ligebenet, retvinklet trekant. Her er hypotenusens længde altid √2 gange hver af kateternes længder. Kalder vi hypotenusens længde c = |AB|, skal der således gælde

c = a·√2 og

c = a+2 ,

dvs. man skal løse ligningen

a·√2 = a + 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2012 af NejTilSvampe

"siden AB er 2 enheder længere end BC" -> det betyder på matematiksprog :

c = a + 2

"AC og BC er lige lange" ->

b = a

Og så ved du at C = 90

Du har nu tre oplysninger.

Så må der jo gælde vha. cosinusrelationen at :

c^2 = a^2 + b^2 - 2ab*cos(C)

Vi kan substituere vores udtryk i den ligning, så vi får en ligning med én ubkendt, nemmelig a.

(a + 2)^2 = a^2 + a^2 - 2a*a*cos(90)  <-- Løs denne ligning mht. a.   (hint cos(90) = 0)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2012 af peter lind

Du skal finde a. I sådan en opgave skal du først og fremmest lave en tegning. nedfæld højden fra C. Den deler trekanten i 2 retvinklede trekanter, hvor du kender alle vinkler og hvor kateternes længde  er henholdsvis  a og a+1. Brug en af de kendte formler for retvinklede trekanter (nemmest tangens formlen) på den.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. august 2012 af NejTilSvampe

jeg sludrer :)


Svar #5
27. august 2012 af annekrogh93 (Slettet)

jeg er forvirret nu... hvorfor dele trekanten så vi får 2 retvinklede trekanter, når vi allerede har 1 retvinklet trekant?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, der menes nok a og (a+2)/2 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Derfor, læs #1.


Svar #8
27. august 2012 af annekrogh93 (Slettet)

kan det passe at a giver 0, så c = 2?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. august 2012 af NejTilSvampe

#8 - tænk dig om.. Er det virkelig en trekant hvis to af siderne er 0? Og hvis det var tilfældet, er du nødt til at acceptere at C = 180, ikke C = 90.


Skriv et svar til: Geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.