Matematik

andengrads ligning

28. august 2012 af chpe04 (Slettet) - Niveau: B-niveau

har lidt problemer med en opgave

x2-8x+15=0

så bliver

a=1                                            D=    -82-4*1*15

b=-8                                           D= 4 (altså 2 løsninger)

c=15     

                                               ( -8+-√4) /2 =    x=2 og x=6

det er det resultat jeg for, men jeg ved det rigtiget er 3 og 5

hvor er det det går galt.  

                                                   


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. august 2012 af mathon

    a = 1
    b = (-8)
    c = 15

                                      d = (-8)2- 4·1·15 = 64 - 60 = 4 = 22

                                      √(d) = √(22) = 2


                            x = (-(-8) ± 2) / (2·1)

                            x = (8 ± 2) / 2

                            x = 4 ± 1


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#0

Givet andengradsligningen x- 8x + 15 = 0.

Derfor haves følgende koefficienter:

a = 1

b = (-8)

c = 15

Diskriminanten er givet ved: d = b- 4·a·c.

Indsat fås således: d = (-8)- 4·1·15 = 64 - 60 = 4

Da diskriminanten er positiv, dvs. d > 0, er der således to løsninger. 

For at beregne løsningerne anvendes: x = (- b ± √(d))/(2·a)

Indsat fås således:

             x = -(-8)+√(4)/(2·1) ∨ x = -(-8)-√(4)/(2·1)

             x = (8+2/)(2)          ∨ x = (8-2)/(2)

             x = 10/2                ∨ x = 6/2

             x = 5                     ∨ x = 3

Alternativt kan du vælge at indtegne andengradsligningen som et andengradspolynomium i eksempelvis Graph og enten aflæse skæringspunkterne med x-aksen (dvs. rødderne i andengradspolynomiet) eller få programmet til det.
Resultatet stemmer overens med, at x = 3 ∨ x = 5.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2012 af Krabasken (Slettet)

Jeg tror, mathon har skrevet forkert i sidste linie

10/2 = 5  og

6/2 = 3

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2012 af mathon

@#3 og #5

                         x = 4 ± 1

                                   x = 5  v  x = 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#3

Det var også min konklusion. ;-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3, #5

Resultatet i #1 er da helt korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2012 af Krabasken (Slettet)

Det har mathon osse gjort opmærksom på

Se # 4

;-)


Skriv et svar til: andengrads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.