Matematik

ligning

31. august 2012 af Kaan* (Slettet) - Niveau: A-niveau

En parabel har ligningen y=0,5x2-0,5x-2 og en ret linje y=2,5+b

 

Hvordan bestemmer man værdien b hvor parablen og linjen har et fælles punkt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2012 af Singlefyren (Slettet)

sæt dem lig med hinanden... 0,5x2-0,5x-2 = 2,5+b.   Diskriminanten skal så være nul, når der NETOP er EEN løsning, som du vist glemte at skrive. tjek også om du har skrevet den rette linje rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2012 af hesch (Slettet)

Hvis din rette linie skrives:  y = 2,5 + b,  så må linien være vandret ( uafhængig af x ) og må derfor skære parablen i dennes toppunkt, som kan regnes ud til at være:  ( x,y ) = ( 0,5  ,  -2,125 ).

Hvis linien skal gå gennem dette punkt må b = -2,125 - 2.5 = -4,625

Men er du sikker på, at linien ikke hedder:  y = 2,5x + b ?

 


Svar #3
03. september 2012 af Kaan* (Slettet)

jo den hedder y=2,5x+ b kan ikke helt forstå opgaven så håber der er en som kan forklare den igen


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2012 af hesch (Slettet)

f(x) = 0,5x2 - 0,5x - 2

g(x) = 2,5x + b

De skal skære hinanden i et punkt. I dette punkt må f(x) og g(x) have samme hældning, ellers vil de skære hinanden i to punkter.

g(x) har hældningen 2,5 ( koefficienten til x ). Så man skal finde det x, for hvilket f(x) også har hældningen 2,5.  Ved differentiering findes:

f ' (x) = x - 0,5.  Hvis f ' (x) = 2,5 må x = 3.  f(3) = 0,5*32 - 0,5*3 - 2 = 1.  Så skæringspunktet = (x;y) = ( 3;1 ). g(x) skal gå gennem (3;1).

g(3) = 2,5*3 + b = 7,5 + b = 1  ⇒

b = -6,5


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.