Fysik

afbøjningsvinklen- fysik

08. september 2005 af Minzi (Slettet)
Heii.. Har et lille problem med Fysik afleverningen her. håber der lige er en der gider Tjekke om jeg er heelt langt ude eller..

opgaven var følgende:
laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes ind mod et gitter med 100 streger pr. mm.

Beregn afbøjningsvinklerne for 1., 2. og 3. orden.

kan det så passe at 1. order bliver

(1*632,8*10^-9)/(1*10^-5)= 0,0633
sin^-1(0,0633)= 3,629

:S er rimelig usikker på det. men det er bare surt at lave en fejl i den første, og så få ALLE opgaverne forkert..

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2005 af ColAlf (Slettet)

Jeg skulle meget gerne have kontaktet dig via mail :)

Svar #2
08. september 2005 af Minzi (Slettet)

Det er min gamle mail.. Så ka ik modtage noget.. Desværre.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2005 af zepz (Slettet)

Ja det ser ganske rigtigt ud.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Gitterligningen er den relation som knytter ordenstal (n), bølgelængde (lambda), gitterkonstant (d) samt afbøjningsvinkel (theta_n);

n*lambda = d*sin(theta_n)

Eftersom gitteret har 100 linjer per mm, er

d = (100)^(-1)mm = 1,00*10^(-5)m

Afbøjningsvinklerne fastlægges ved

sin(theta_n) = n*lambda/d

hvilket giver følgende (til 3 betydende cifres præcision):

(n=1): theta_1 = 3,63 grader
(n=2): theta_2 = 7,27 grader
(n=3): theta_3 = 10,9 grader

Gitre til undervisningsbrug har typisk 400-700 linjer per mm, hvilket giver en væsentligt større spredning af ordenspletterne end ovenstående. Et gitter med 100 linjer per mm giver anledning til afbøjning af laserlyset helt ud til 15.orden; i praksis kan man dog formentlig kun særdeles vagt se de dertil svarende ordenspletter. I en så stor vinkel er lysintensiteten kun en beskeden brøkdel af lyset, som passerer direkte gennem gitteret (n = 0).

//Epsilon

Svar #5
08. september 2005 af Minzi (Slettet)

Wee.. Så var jeg alligevel ik lost i den opgave. Takker for hjælpen til de søde, hjælpsomme mennesker.!!

Skriv et svar til: afbøjningsvinklen- fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.