Fysik

Udled formel

03. september 2012 af mimok (Slettet)

Opgaven lyder:

Et barn svinger som antydet på figuren i en gynge, hvor afstanden fra gynges ophængningspunkt til barnets tyngdepunkt er 2,5 m. Barnet prøver forskillige værdier af startvinklen θ= 5º, 10º, 15º....45º.

Begrund ved trekants beregning, at tyngdepunktet ved startvinklen θ er hævet stykket h=(2,5 m)* (1-cos(θ)) over positionen i midterstillingen.

Jeg kan ikke rigtig, se hvordan jeg skal løse opgaven. Jeg prøvede at sige: cos(v)=hypotinusen/hosliggende side, og så omskrevet den til den hypotinusen=cos(v)*hosliggende side. Jeg ved ikke om dette er rigtigt, eller om jeg overhovedet er på rette vej?

Vedhæftet fil: 1218762.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2012 af peter lind

Du skal projektere pigens tyngdepunkt ind på den lodrette akse. Det giver en retvinklet trekant, og der skal du bruge den formel, du nævner


Svar #2
03. september 2012 af mimok (Slettet)

Hvad betyder: projektere pigens tyngdepunkt ind på den lodrette akse ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. september 2012 af peter lind

Tegn en vandret linje fra pigens tyngdepunkt ind på den lodrette akse


Svar #4
03. september 2012 af mimok (Slettet)

Det har jeg nu gjort, og jeg får en retvinklet trekant. Men jeg forstår ikke, hvordan jeg får dette: h=(2,5 m)* (1-cos(θ))

Jeg kan se at hypotinusen er 2,5m, men hvorfor skal det være 1-cos(θ), hvor kommer 1-tallet fra?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. september 2012 af peter lind

Den lodrette katete bliver så 2,5*cos(θ) m. Det du skal finde er stykket tyngdepunktet ligger over det laveste punkt som er 2,5 m under ophængningspunktet


Svar #6
03. september 2012 af mimok (Slettet)

okay, så dvs. at det stykke jeg skal finde, er det som jeg har markeret med gult her på billedet. (se vedlagt bilag)

Vedhæftet fil:1218762.png

Brugbart svar (1)

Svar #7
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Se evt. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1218762 hvor samme opgave blev behandlet.


Skriv et svar til: Udled formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.