Matematik

TI-89, hvordan løser man 4x4 matrice?

09. september 2005 af Norn (Slettet)
http://mathworld.wolfram.com/Parabola.html

TI-89 grafregneren har programmet "data/matrix editor". Hvordan får jeg den til at løse en matrice som den i linket ovenfor (se 7 og 8)? Hvis det overhoved er det program jeg skal bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2005 af frodo (Slettet)

du skal først indtaste din matrix. Hertil kan du anvende editoren..

Dernæst, er det værd at bemærke, at det er _determinanter_ af dine matricer..

du siger derfor hvis navnet på din matrix er "studi" og "studi1"

solve(det(studi)=0 AND det(studi1)=0, {x,y})

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2005 af frodo (Slettet)

nå nej.. så får du jo skæringen.

så bare skriv solve(det(studi)=0,y) hvis du vil isolere y

Svar #3
09. september 2005 af Norn (Slettet)

Lækkert! Du har lige sparet mig for mange timers arbejde :) ihvertfald, hvis jeg skulle opløse den hver gang... hehe :)

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2005 af frodo (Slettet)

jaa.. Det ville være træls!

nu har du vel også luret tricket til at få TI'eren til at udregne determinanter? smart ikke sandt?

Svar #5
09. september 2005 af Norn (Slettet)

Det er vel bare at skrive mindre i matrixeditoren?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2005 af frodo (Slettet)

da får du jo kun din matrix skrevet ind.Men når du har skrevet den ind, skriver du:

det(matrix)
hvis navnet på din matrix er "matrix"

da får du den ud i reduceret udgave..

Svar #7
09. september 2005 af Norn (Slettet)

Jaja :) det lurede jeg!

Mange tak

Svar #8
09. september 2005 af Norn (Slettet)

wauw... så kan den jo alt med matrixer! Hvor er det sejt :)

Tak igen :D

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2005 af iB (Slettet)

Ti-89 kan netop alt med matricer! :)

Et lille tip, som kan være smart, er at du ikke behøver at gå ind i matrix-editoren, for at skrive ind matricer. 3x3 matricen, A, kan fx skrives i hovedvinduet som A=[a11,a12,a13;a21,a22a23;a31,a32,a33] og så derefter bare bruge "2nd" + "5" til at manipulere matricen

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2005 af Katen (Slettet)


Og også med TI-83 sakl selv løse dem på den gammeldasgmåde?

Kath.

Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Nu vil jeg lige komme med en kommentar: Det giver ikke mening at snakke om at løse en determinant -- du bestemmer / beregner værdien af en determinant.

Svar #12
09. september 2005 af Norn (Slettet)

hmm... hvis determinaten indeholder en variable, kan man vel sagtens sige at man løser determinanten for denne?!

Brugbart svar (0)

Svar #13
09. september 2005 af frodo (Slettet)

derfor har det stadig ikke mening...

Hasek har ret.

Du løser jo ikke determinanten, men en ligning, hvori der (tilfældigvis) er en determinant.

Svar #14
10. september 2005 af Norn (Slettet)

Ah... ok så :)

Skriv et svar til: TI-89, hvordan løser man 4x4 matrice?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.