Matematik

Ligninger

06. september 2012 af KeevKK (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle.

Er i gang med ligniger på Mat C.

Jeg synes virkelig det er svært og jeg vil utrolig gerne forstå det rigtigt.

Hvad er fremgangsmåden ved denne?: (Har prøvet mange gange!)

½x - 5  =  2x + 6

 

Så har jeg fået resultatet x=2 ved denne:

5x – 2(x + 1)  = 4 - 3x

Og resultatet x=8 ved denne:

2x - 3  =  x + 5

Har jeg forstået disse korrekt eller er jeg helt ud og tåge?

Håber i kan hjælpe :)

 

Keev


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2012 af Krabasken (Slettet)

½x - 5 = 2x + 6

Gang ligningen med 2, så du kommer af med den halve

x - 10 = 4x + 12

Saml x-led på venstre side og andre led på højre side

Hver gang et led flyttes over på den anden ide, skal dt skifte fortegn!

Så får du

-3x = 22

x = -22/3 = -7 1/3

I de andre ligninger gør du prøve ved at indsætte dit fundne x  og derefter se,

om begge sider af ligningen gi'r det samme

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2012 af ramme2 (Slettet)

½x - 5  =  2x + 6

2* (½x-5) = 2* (2x+6)   gang med 2 på begge sidder af lighedstegnet for at få heltal

x-10 = 4x +12      gang paranteserne ud

-10 - 12 = 4x-x    isoler x og heltalene på hver side af lighedstegnet. Læg mærke til at når du flytter over på den anden side af lighedstegnet forandres fortegnet.  Læg tallene sammen og find x


Svar #3
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Det giver bedre mening nu men har stadig svært ved det.

Hvad ville i gøre med denne ligning?:

5x+4=2(2-x)

 

Kom her til men kan ikke komme længere:

5x+4=2(2-x)

5x+4=4-2x

5x+4+2x=4-2x+2x

7x+4=4

Hvad nu?? Er jeg på rette vej? :S

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

7x+4=4

Flyt 4 over tilhøjre (skift fortegn!)

(Du kan osse kalde det, at du trækker 4 fra på begge sider -)

7x = 4 - 4

7x = 0

x = 0

Gør prøve ved at indsætte x = 0 i den oprindelige ligning

;-)


Svar #5
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Tusind tak.

Havde også fået den til 7x=0. Kunne bare ikke se hvordan det var resultatet.

Men det giver meget mere mening nu :)

 

Hvad siger i til sådan en her?:

1/2x-5=2x+6

 

Har selv prøvet men tror jeg er helt forkert på den:

1/2x-5=2x+6

2*(1/2x-5)=2*(2x+6)

2x+5=4x-12

2x+5:2=4x-12:2

+5=2x-12

Er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

1/2x-5=2x+6       gang med 2 for at slippe af med brøken

x - 10  = 4x + 12       saml x'er        til venstre

x - 4x = 12 + 10      reducér

-3x = 22

x = -22/3

Husk altid at gøre prøve ved at indsætte det fundne x i den oprindelige ligning

;-)
 


Svar #7
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Endnu en gang tak. Er begyndt rigtig at forstå det nu :)

Er lige stødt på denne her:

13+25x/9=7

 

Jeg har prøvet sådan her:

12+25x/9=7

9*(12+25x/9)=9*(7)

117+225x=63

117+225x-117=63-117

225x=-54

225x/225x=-54/225

x-54/224

Det er det jeg har kunne få det til. Men har så regnet ud at den ikke er rigtig :S Ved ikke hvad jeg skal gøre anderledes.


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

9*12 er ikke lig med 117 .

9*12 = (10-1)*12 = 120 -12 = 108


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Først skriver du

13+25x/9=7

derefter bliver den pludselig til

12+25x/9=7

Sjusk  ;-)


Svar #10
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Jeg beklager. Det er min fejl. Det skulle have været 13 ;)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Gang det hele med 9 og gå selv videre -  ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis du ganger 25x/9 med 9 bliver det jo heller ikke til 225x.


Svar #13
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Nej ok. Det er lidt svært at stille op.

Bedre nu? :)

13+25x/9=7

9*(13+25x)=9*(7)

117+225x=63

117+225x-117=63-117

225x=-54

225x/225x=-54/225

x-54/224


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Genlæs # 12


Svar #15
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Hvad mener du Krabasken? Har da ganget det hele med 9?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Genlæs # 12


Svar #17
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Ok jeg er helt forvirret :S

Så jeg skal ikke gange ind i brøken overhovedet??


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. september 2012 af Krabasken (Slettet)

Jo, men du skal gøre det uden fejl - genlæs # 12


Svar #19
07. september 2012 af KeevKK (Slettet)

Ahhh jeg forstår det nu tror jeg :)

13+25x/9=7

9*(13+25x/9=9*(7)

13+25x=63

13+25x-13=63-13

25x=50

25x/25=50/25

x=2

 

Har lige et andet spørgsmål. Skal man altid samle X'erne på venste side?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Nej, nu glemte du at gange 13 med 9.

Du sjusker gennemgående alt for meget med det.

Det drejer sig om at isolere x, så man samler alle led med x på den ene side, og alle konstanter på den anden side.


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.