Matematik

vektorer

09. september 2012 af Fredemus (Slettet) - Niveau: A-niveau

har nogle problemer med opgaven

Beregn koordinaterne til projektionen af punktet P(5,4) på linjen med ligningen y=4-2x.

hvor jeg gerne vil ha noget dybder forklaring på hvordan i kommer frem til det.

og opgaven

Beregn koordinaterne til projektionen af punktet P(6,-1) på linjen gennem A (0,-1) og B (3,1).

er A og B ikke bare en linje der skal regnes ud, y=ax+b,  også ellers samme fremgangs måde som i den ovenover? 

 

på for hånd mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af peter lind

Find lligninge eller parameterfremstillingen for linjen, der går gennem P og står vinkelret på den givne linje. De to liners skæringspunkt  er det søgte punkt.

Den anden opgave: jo det er lige netop det du skal


Svar #2
09. september 2012 af Fredemus (Slettet)

jamen du ved jo om den står vinkel ret på eller ej, ellers kunne jeg faktisk godt regne den ud men det er det der er mit problem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bestem først en retningsvektor k for linien med ligningen y = -2x + 4 .

Et punkt Q på denne linie har koordinaterne Q(x , -2x +4) . Bestem x, så

QP k = 0

hvor P(5.4) er det givne punkt.


Svar #4
10. september 2012 af Fredemus (Slettet)

hvordan finder jeg x, det er det jeg har problmer med.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2012 af mathon

En retningsvektor k for linien med ligningen y = -2x + 4

                    er
                                 k = [1,-2]

                                 QP =[5-x,4-(-2x + 4)]


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se #3. Man skal først bestemme en retningsvektor k for linien med ligningen y = -2x +4, eller 2x + y -4 = 0 . Da vektoren [2 , 1] er en normalvektor til denne linie, er k = [ -1 , 2] en retningsvektor til linien. Vektoren QP er nu

QP = [5 - x , 4 - (2x + 4)] = [ 5 - x , -2x] ,

og vi skal nu løse ligningen

QPk = 0 , dvs

-1·(5 - x) + 2·(-2x) = 0 , dvs

4x -x = -5

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2012 af mathon

 

                 QP = [5 - x , 4 - (-2x + 4)] = [ 5 - x , 2x]

og vi skal nu løse ligningen

                QPk = 0 , dvs

                -1·(5 - x) + 2·(2x) = 0 , dvs

                -5+x+4x = 0 ......


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, selvfølgelig. Jeg takker for rettelsen. Det gør kun tallene pænere.


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.