Fysik

Resistans

09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Hej

Jeg skal diskutere, i en fysik rapport, hvorfor begrebet resistans er relevant for nogle komponenter, men ikke for andre.

(komponenterne er, en glødetrådspære, en resistor og en diode)

Jeg vil mene begrebet er relevant i forhold til en glødetrådspære fordi, at når spændingsfaldet bliver for stort, bliver glødetråden varm og begynder at yde elektrisk modstand mod strømmen, så strømstyrken bliver lavere.

er dette rigtigt?

Jeg kunne forestille mig, at begrebet resistans er relevant for en diode, ligesom med en pære? men hvorfor? hvis ikke, hvorfor ikke?

Jeg kunne til gengæld forestille mig, at begrebet resistans ikke har relevant for en resistor, men hvorfor?

 

Hvis der er noget i ikke forstår, så spørg.

 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2012 af peter lind

Det er relevant for både pære og resistor fordi de følger Ohms lov. Det gør hverken en diode eller en transistor.


Svar #2
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Nårh ja, det giver jo sig selv, mange tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. september 2012 af hesch (Slettet)

#1: Forsigtig her:  Visse typer transistorer, f.eks. MOSFET-transistorer, opfører sig tilnæmelsesvist ohmsk, ( indeholder ikke p-n overgange, som en diode gør ).   :)

Men jeg forstår, hvad der menes.


Svar #4
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Hov, der er lige en ting mere jeg ikke forstår.

Da jeg lavede forsøgene

Målte jeg min glødetrådspæres modstand til at være 1Ω og min resistors modstand til at være 327,5Ω

Når jeg bruger de kendte formler

Ω=V/A

kan jeg kun få resistorens målte ohm til at ca passe når jeg beregner og ikke pærerens.

hvorfor?

Kan multimeteret ikke måle så lave værdier som pæren har eller hvordan tror i det hænger sammen?

 

Ex på beregninger:

327,5Ω*(3.1mA/1000)= ca 1.02 Vsom er det korrekt. hvorimod pæren

1Ω*(180mA/1000)=0.18 V men dette skulle have være 0.98 V

og hvis man regner omvendt skulle pærens modstand have været ca 5.4 Ω

Mvh

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2012 af hesch (Slettet)

Du bruger forskellig målestrøm ( 3,1mA hhv 180mA) og så ændres glødetrådens temperatur. Hermed også glødetrådens modstand.

En "normal" resistor tilstæbes lavet temeratur-uafhængig.


Svar #6
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Jeg er godt klar over, at jeg bruger forskellige målestrøm.

 

Men det er fordi det er 2 forskellige forsøg hvor vores multimeter har målt forskelligt.

Både 3,1 mA og 180 mA er målt når strømkilden er sat til 1.

i forsøget med modstanden blev det 3,1 mA

og i forsøget med pæren blev det 180 mA.

 

Pærens ohm blev målt da pæren var kold.

Men er 3-4 ohm ikke for meget over de 1 i forhold til forsøget?

 


Svar #7
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Men det er vel så fordi, at formlen kun gælder når temperaturen er uforandret?


Svar #8
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Hvorfor følger en diode ikke ohms lov?

Er det fordi strømmen kun kan "gå" en retning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. september 2012 af hesch (Slettet)

Hvis du kun tager glødepæren i betragtning, ( glem resistoren ), så har jeg forstået ?  at du:

1. Måler pærens resistans med et multimeter, indstillet til at måle ohm.  ( Måler 1Ω )

2. Sætter en spænding over glødepæren, og måler strømmen gennem den. Beregner så  R = U / I  og finder R = 5,4Ω.

Har jeg forstået dette korrekt ?

 


Svar #10
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

Ja det har du :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. september 2012 af hesch (Slettet)

#10:  Jamen hvorfra kender du målestrømmen, når dit multimeter, indstillet til ohm-måling, måler modstanden i pæren. Jeg må sige, at en målestrøm på 180mA her, lyder af rigtig meget.

Omvendt, når du med en spændingskilde tilsluttet, og måler strømmen med Amperemeter ( eller multimeter indstillet til strømmåling ), ja så kan du jo aflæse målestrømmen.

Altså hvorfra ved du, at målestrømmene ikke er forskellige i #9, pkt. 1 og 2 ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. september 2012 af hesch (Slettet)

#8:  Det er fordi der i en diode er en P-N overgang, hvorover der stort set ligger en konstant spænding, der ikke er afhængig af strømstyrken. Derfor gælder U=R*I ikke her.


Svar #13
09. september 2012 af Mixzo (Slettet)

#12 okay tak. Det med P-N overgang lærer vi nok senere.

Ang. #11. Vi målte hvor mange ohm, ved at sætte et multi meter som var indstillet til at måle ohm ind i pæren, så der kun var multimetret og pæren i kredsløbet.

Vi målte Antal milliampere og antal volt med 2 andre multi metre hvor da de var i kredsløbet, kredsløbet så sådan her ud.

Kredsløbene er rigtige nok.


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. september 2012 af hesch (Slettet)

#13: Jeg er så tilbage til #5:  Du kender ikke dit multimeters målestøm, ved måling af en 1 ohms modstand, ( multimetret vil automatisk skifte målestrøm under målingen, for at opnå maksimal præcision ), og kan derfor ikke udelukke, at målestrømmene i #9, pkt. 1 og 2, har været forskellige med forskellig glødetrådstemperatur til følge, og dermed forskellig reel modstand.

Dette, at modstanden ændres som funktion af temperaturen i glødetråden, men ikke i resistoren, kan have været hele "pointen" i forsøget: Resistoren, om trådviklet, har en tråd af konstantan, pæren har en tråd af wolfram. Konstantan er en metallegering, hvis modstand netop ikke varierer med temperaturen, måske derfor navnet.


Skriv et svar til: Resistans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.