Matematik

Potens vækst? hjælp! :)

09. september 2012 af Fleakeren (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder:

"Om funktionen f(x)=b*a^x , gælder f(0)=7. funktionsværdien f(x) tredobles, når x øges med Delta x=9....

Skal finde a og b...., er helt blank?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Oplysningen f(0) = 7 giver 1 ligning. Oplysningen f(x+9) = 3·f(x) giver yderligere 1 ligning.

Indsæt funktionsudtrykket f(x) = b · ax og løs de to ligninger for a og b.


Svar #2
09. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

altså lave den om til en ligning med 2 ubekendte?   ,,,, ej sorry er virkelig død... skal bare li ha kørt det her igennem :/ ? kan du uddybe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, man når frem til 2 ligninger i de 2 ubekendte a og b.

Oplysningen f(0) = 7 giver

b · a0 = 7 ,

og oplysningen

f(x+9) = 3·f(x)

giver

b · ax+9 = 3 · b · ax ,

dvs

a9 = 3

Bestem nu a og b .


Svar #4
09. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

a= (ln(7)/ln(21)) / (ln(0)/ln(9)) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det udtryk er helt ude i hampen (ln(0) ??) . Der er ingen grund til at bruge logaritmer.


Svar #6
09. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

Må sgu være ærlig og sige at jeg desværre ikk forstår det :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man aflæser, at b = 7 og a = 31/9 .


Svar #8
10. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

"aflæser" - kan overhoved ikk se hvordan du kom frem til det der :/

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den ene ligning

b · a0 = 7

giver jo umiddelbart, at b = 7 , da a0 = 1 .

Den anden ligning

a9 = 3

giver så

a = 31/9     (den 9. rod af 3)


Svar #10
10. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

ahhh...  takker meget! 


Svar #11
10. september 2012 af Fleakeren (Slettet)

eller  vent,... hvad er der der sker i den fase her?

"b · ax+9 = 3 · b · ax ,

dvs

a^9 = 3"

Burde a^x ikk gå ud med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #12
10. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, og det gør de jo også. Man benytter regneregler for eksponentialfunktioner til at indse, at

ax+9 = ax · a9

Derfor reduceres

b · ax+9 = 3 · b · ax

til

a9 = 3


Skriv et svar til: Potens vækst? hjælp! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.