Kemi

Kemi - ligevægt

10. september 2012 af nice12 (Slettet)

Hej, jeg har bruge hjælp til nedenstående opgave 

I en beholder på 10,0 L findes der 3,00 mol N2 (g) og 2,00 mol H2(g) i ligvægt med 0,70 mol NH3(g) ved 400 *C ifølge reaktionsskemaet
a) Beregn ligevægtskonstanten Kc ved 400 grader
Kc=(0,70 mol)2/((2,00 mol)3*(3,00 mol) )=0,20417

Samme opgave
I en anden beholder med voluminet 1,0 liter anbringes 0,10 mol N2 (g) og 0,30 mol H2(g), hvorefter der opvarmes til 400 *C
b) Beregn stofmængden for hver af de tre gasser i beholderen, når ligevægten har indstillet sig

   Jeg laver en reaktion skema 

 

            3 H_2  (g)       +   N_2    ↔ 2 NH_3
 Start: 0,30 mol        0,10 mol          0
 Slut:  0,30 mol-3x   0,10 mol-x     2x

  Nu sætter jeg det ind ligevægtsbrøken

  Ligevægtkonstaten er 0,20417 

  Kc=(2x)2/((0,30 mol-3x)2*(0,10 mol-x))=0,20417 

  Nu isolere jeg for x, og får tre resulterer -1,86042,-0,032801, el 0,016387

Er fremgangsmåden korrekt?

c) Beregn totaltrykket i beholderen, når ligevægten har indstillet sig

Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2012 af mathon

 

a) Beregn ligevægtskonstanten Kc ved 400 grader

         

                                                   N2 (g)   +  3 H2 (g)   --->   2 NH3 (g)

 


                                                   [NH3]2 / ([H2] · [H2]3) = Kc(400ºC)

                                                   (0,070 M)2 / ((0,3 M) · (0,2 M)3) = Kc(400ºC)

                                                   Kc(400ºC) = 2,0417 M-2

                


 


Svar #2
10. september 2012 af nice12 (Slettet)

Okay, skal jeg dividere stofferne med  volumen, altså de 10,0 L ik? 

b) er fremgangsmåden korrekt? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2012 af mathon

tastfejl
                              [NH3]2 / ([H2] · [H2]3) = Kc(400ºC)   --->   [NH3]2 / ([N2] · [H2]3) = Kc(400ºC)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2012 af mathon

b)
                                                [2x]2 / ([0,10-x] · [0,30-3x]3) = 2,0417         0<x<0,10

                                                 x = 0,022371

stofmængden for hver af de tre gasser i beholderen, når ligevægten har indstillet sig

                                                 [N2]eq = (0,10 - 0,02) mol = 0,08 mol

                                                 [H2]eq = (0,30-3·0,022371) mol = 0,23 mol

                                                 [NH2]eq = (2·0,022371) mol = 0,04 mol


Svar #5
10. september 2012 af nice12 (Slettet)

okay! tusind tak for hjælpen. Har lige et spørgsmål 

Når jeg isolerer x, får 2 resulterer(x = 0,022371 or x=0,447003). Hvordan ved jeg hvilke af dem jeg skal vælge eller den korrekte?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2012 af mathon

c)

                            ptotal = (n·R·T) / V

                            ptotal = (((0,08+0,23+0,04)mol)·(0,082 atm·L/(mol·K))·((273+400) K) / (1 L) =

                            ptotal = (0,35 mol)·(0,082 atm·L/(mol·K))·(673 K) / (1 L) = 19,3 atm

                                                        

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2012 af mathon

@#5

                 genlæs #4


Skriv et svar til: Kemi - ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.