Kemi

Fotoner!

13. september 2012 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået disse 3 spørgsmål til opgave, og jeg har svært, ved at se sammenhængen mellem det. Nogle der kan hjælpe?

Når en foton rammer en metaloverflade, må den have en vis minimumsenergi for at løsrive en elektron fra
metallet. En energi større end denne minimumsenergi overføres i kinetisk energi for elektronen. For den
fotoelektriske emission fra Li svarer løsrivelsesarbejdet (minimumsenergien) til en bølgelængde på 5200 Å


a) Jeg skal beregne hastigheden af de elektroner der emitteres, når Li absorberer lys af bølgelængden 3600 Å.


b) Jeg skal endvidere beregne elektronens de Broglie bølgelængde ved den fundne hastighed.


Når en elektron møder sin antipartikel (positronen) vil begge partikler kunne annihileres (tilintetgøres) under
udsendelse af to ens fotoner efter skemaet:
e- + e+ -> 2 h*v


c) Jeg skal beregne bølgelængden af den stråling, der udsendes, når massen af de to partikler er ens, og når man
kan se bort fra deres kinetiske energi ved sammenstødet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af kuerten15

de Broglie formlen:

λ = h / (m * v)

 


Svar #2
13. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Skal jeg bruge den til spørgsmål 1, og derved isolere v?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2012 af kuerten15

Hmm, det giver ikke så meget mening at bruge den i spg. a, for igen at bruge den i spg. b.

Du skal finde hastigheden i spg. a og anvende denne hastighed for at finde de Broglie bølgelængden i spg. b vha. formlen.


Svar #4
13. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jamen hvordan finder jeg hastigheden?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2012 af kuerten15

Du skal beregne løsrivelsesarbejdet for lithium og vha. den finde hastigheden.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2012 af mathon

 

                                 Eløs = (h·c) /(5200·10-10 m) = 3,82·10-19 J

                                 Efoton = (h·c) / (3600·10-10 m) = 5,52·10-19 J

                                  Ekin = Efoton - Eløs = (5,52 - 3,82)·10-19 J = 1,70·10-19 J

                                  (1/2)·me·v2 = (1,70·10-19 J)

                                  v = √(2·(1,70·10-19 J) / (9,11·10-31kg))


Svar #7
13. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Mathon, er der mulighed for, at du kan hjælpe med sidste opgave (c)? og desuden tak for hjælpen med det andet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2012 af mathon

deBroglie bølgelængden

                                  λBrog = h/(me·v) = (6,63·10-34 Js) / ((9,11·10-31kg)·(6,11·105 m/s))


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2012 af mathon

c)

 

                                  E = Δm·c2

                                  Eanni = 2me·c2 = 2·(9,11·10-31kg) · (3,0·108 m/s)2 = 1,64·10-13 J = 1,02 MeV


Svar #10
13. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Tak Mathon. Til svar #6, er der så ikke en fejl, da enheden u,muligt kan være Kg/J mht. hastighed? og jeg får også et tal, som 610914, når det regnes ud aller sidst..


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2012 af mathon

 

                                  

                                 v = √(2·(1,70·10-19 kg·m2/s2) / (9,11·10-31kg)) = 6,11·105 m/s

dit resultat
                                 v =
610914 m/s = 6,10914 ·105 m/s6,11·105 m/s
 

 

Brugbart svar (0)

Svar #12
15. september 2012 af mathon

altså præcist, hvad du fik anvist
                       i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1235346


Skriv et svar til: Fotoner!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.