Kemi

Hjælp KEMI koncentration! :)

13. september 2012 af Elodiel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har lidt svært ved at forstå hvordan man finder koncentrationen for [NH3] og [NH4+ ]  i det følgende:

jeg har lavet et eksperiment hvor jeg har tilsat 1 g ammoniumchlorid til 10 mL natriumhydroxid. da alt stoffer var opløst tog jeg 90 mL vand i opløsningen og rystede det. hvorefter jeg målte en pH på 9,43.

når basen er tilsat sker følgende reaktion:

NH4+ + OH-   ->   NH3  +  H2O

hvordan beregner man så [NH3] og [NH4+ ] i den færdige opløsning ?

 

plzzz hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2012 af mathon

            

                                    ...du oplyser ikke koncentrationen af de 10 mL NaOH


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2012 af mathon

 

     ...men
                   hvis koncentrationen af de 10 mL natriumhydroxid var 1,1257 M, passer dine oplysninger


Svar #3
15. september 2012 af Elodiel (Slettet)

Det er den også. :) Men hvordan finder du så de andre koncentrationer? Håber du vil hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2012 af mathon

1 g ammoniumchlorid til 10 mL 1,1257 M natriumhydroxid

    M(NH4Cl) = sum({1,4,1}*{14.007,1.008,35.453}) g/mol = 53,492 g/mol

   1 g ammoniumchlorid omregnet til mol:

                         n(NH4Cl) = (1 g) / (53,492 g/mol) = 0,018694 mol

   ækvivalerende
                        
                         0,01869 mol NH4+

 

10 mL 1,1257 M natriumhydroxid
   indeholder
                         n(NaOH) = (0,010 L) · (1,1257 mol/L) = 0,011257 mol

   ækvivalerende
                        
                         0,011257 mol OH-

 

10 mL opløsning:

          stofmængder                   NH4+ (aq)      +      OH- (aq)   --->   NH3 (aq)    +    H2O (l)
                   før                       0,018694 mol           0                         0
                   efter                    0,007437 mol           0                0,011257 mol            

 

100 mL opløsning:

                                                     NH4+ (aq)      +      OH- (aq)   --->   NH3 (aq)    +    H2O (l)
molære koncentrationer           0,07437 M                                  0,11257 M     


          det svage syrebasesystem   NH4+/NH3 udgør en puffer
hvorfor
                                                   pH = pKs + log(cb/cs) = 9,25 + log(0,11257 M) / (0,07437 M)) = 9,43

                        

                                                     

     

 

                               


Svar #5
16. september 2012 af Elodiel (Slettet)

åhh super tak, 
Men et eftergående spørgsmål lyder altså:

Ka for ammonium er 5,7 * 10^-10 = [H+][NH3]/[NH4+]
Beregn [H+] og pH på grundlag af de tilsatte mængder og sammenlign med det målte.

Så kan jeg finde [H+] ved at isolere den i ligningen - men så forstår jeg bare ikke hvad jeg skal bruge det til når man kan udregne pH-værdien uden. Men hvordan ved du at pKs er 9,25 hvor har du det fra?? Siger rigtig mange tak for hjælpen, det er rigtig skønt med noget hjælp når man ellers er på bar bund og forstår godt nu hvad det er man skulle, har bare svært ved at komme igang og se helheden i det hele til at starte med. 
 


Skriv et svar til: Hjælp KEMI koncentration! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.