Latin

analysere og oversætte nedenstående sætninger

16. september 2012 af Julielin (Slettet) - Niveau: C-niveau


1. Italia terra parva est.( 
2. Italia et Dania terrae parvae sunt.
3. Imperium Romanum magnum est.
4. Populus Romanus populus magnus est.
5. Populus Romanus et populus Graecus populi magni sunt.
Tillægsspørgsmål: Hvorfor og hvordan ændrer adjektiverne sig?
Gloser:
Graecus, adj – græsk
Parvus, adj - lille
Romanus, adj – romersk

 det vil være en stor hjælp hvis i kunne hjælpedet haster meget da det skal afl. om 2 timer

 :)


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Har du ikke prøvet selv?

terra = land, magnus = stor.

Det er helt simple sætninger, som du bør kunne klare selv.


Svar #2
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

Har prøvet men kan ikke finde ud af det :/ ville meget gerne have hjælp


Brugbart svar (2)

Svar #3
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så vis, hvad du har gjort indtil videre.


Svar #4
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

prøvet at kigge på mine gloser og prøvet mig frem men kan overhovede ikke.


Brugbart svar (2)

Svar #5
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad betyder de fire ord i denne sætning?

Italia terra parva est

Ved du hvad "est" betyder? Resten står jo allerede ovenfor.


Svar #6
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

est betyder ( ER)


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja. Prøv så at oversætte den første sætning.


Svar #8
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

Jamen seriøst hvad er det du ikke forstår kan ikke finde ud af det.....

hvis der er andre der vil hjælpe mig, vil det være en stor hjælp. tak<3


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du ved jo, hvad hvert ord betyder i den første sætning. Du må da være i stand til at sætte det sammen til en sætning, der giver mening.

Det er så grundlæggende, at du er nødt til selv at gøre en indsats på dette trin.

Italia terra parva est .


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. september 2012 af alexpetros (Slettet)

Ja, først fjerner man latin (og oldgræsk) som et selvstændigt fag i gymnasiet, her har vi så resultatet.

________

Nå, men det, som sikkert forvirrer dig her, carissime amice sarun, er, at du i gloserne ser parvus, mens der står parva i sætningen. Sagen er, at vi i gloserne har grundformen, d.v.s. hankøn ental som ender på -us. Når det så står ved siden af et navneord i hunkøn (som terra, fx), så skal det rette sig efter det i køn, dvs. det skal have den samme endelse (-a): parva terra

Parvus = parva = lille, terra = land, est = er. 

Og sådan er det hele vejen igennem :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. september 2012 af exatb

Italia        terra       parva       est

Italien      land        lille            er   =   Italien er et lille land

Adjektivet parva tilpasser sig substantivet terra, dvs det får den samme endelse

 

 


Svar #12
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

Jeg har selv oversat det hele , men hvordan analysere jeg det ???


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. september 2012 af alexpetros (Slettet)

Efter tillægspørgsmålet at dømme skal du analysere adjektiverne, dvs. bestemme deres køn og tal (da de allesammen står i nominativ, skal du ikke omtale kasus).  


Svar #14
16. september 2012 af Julielin (Slettet)

ved ikke hvordan jeg skal gøre ...


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. september 2012 af alexpetros (Slettet)

#14


ved ikke hvordan jeg skal gøre ...

____

Sådan gør du:

Du finder alle adjektiverne, der forekommer i sætningerne, og du skriver dem ned. Dernæst gennemgår du dem ét efter ét med henblik på køn og tal. Der er 3 køn (maskulinum, femininum og neutrum) og to tal (singularis og pluralis) på latin. Udfra endelsen kan du betemme, hvilket køn og tal det er. Fx:

parvendelsen -a indikerer, at adjeltivet står i femininum singularis; det retter sig i køn og tal efter det substantiv, det lægger sig til (terra). 

Alle adjektiverne hér retter sig efter substantivernes køn og tal. 


Skriv et svar til: analysere og oversætte nedenstående sætninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.