Kemi

Bestemmelse af jern-indholdet i ståluld

17. september 2012 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har lavet følgende opgave men kan ikke gennemskue hvordan jeg skal bestemme jern-indholdet i ståluld:

Koncentrationsbestemmelse af permanganatopløsning.
Ved en måling titreredes 0,123 g natriumoxalat med 18,3 mL permanganatopløsning. Udregn koncentrationen af permanganatopløsningen (med 3 betydende cifre!).
Man finder koncentrationen på følgende måde: c=n/v
v (volumen) kender vi når vi omregner 18,3 ml til liter: 18,3 ml=0,0183 L
Nu skal vi finde stofmængden. Jeg kender massen (0,123 g) og molarmassen af natriumoxalat kan jeg regne mig frem til, fordi jeg ved at den kemiske formel er: ?Na?_2 C_2 O_4. Så finder jeg molarmasserne for stofferne i det periodiske system og ganger dem henholdsvis med hvor mange stoffer der er: (22,99·2)+(12,01·2)+(16,00·4)=134,00.
Stofmængden er: n=m/M dvs. n=(0,123 g)/(134,00 mol)=0,000918
Nu hvor jeg kender stofmængden kan jeg finde koncentrationen: c=n/v
c=(0,000918 mol)/(0,0183 L)=0,050164 mol/l


Bestemmelse af jern-indholdet i ståluld
3,302 g ståluld opløses i 4 M H_2 SO_4. Filtreres og fortyndes til 1,000 L’s opløsning. 25,0 mL af denne opløsning titreres med 14,1 mL af permanganatopløsningen fra spørgsmål 1 a). Beregn heraf indeholder af jern i den afvejede ståluld.

??

(-: På forhånd tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af mathon

3,302 g ståluld opløses i 4 M H2 SO4. Filtreres og fortyndes til 1,000 L’s opløsning. 25,0 mL af denne opløsning titreres med 14,1 mL 0,0201 M permanganatopløsning . Beregn heraf indeholdet af jern i den afvejede ståluld.

25 mL:

           stofmængdeforhold
                                                       Fe : MnO4- = 5 : 2  =  2,5 : 1

                                   n(Fe) = 2,5·n(MnO4-) = 2,5  ·(0,0141 L) · (0,0201 mol/L) = 0,00070853 mol

1000 mL:
                                   m(Fe) = 40·(0,00070853 mol)·(55,847 g/mol) = 1,58276 g

procentisk Fe-indhold i stålulden

                                    masse% =( (1,58276 g) / (3,302 g) ) · 100% = 47,9%


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2012 af mathon

detaljer:
 

           5 C2O42- (aq)   +   2 MnO4- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->   10 CO2 (g)   +   2 Mn2+ (aq)   +   8 H2O (aq)

 

 

          5 Fe (s)   +   2 MnO4- (aq)   +   16 H+ (aq)   --->   5 Fe2+ (aq)   +   2 Mn2+ (aq)   +   8 H2O (l)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2012 af mathon

detaljer_2:

                      stofmængdeforhold
                                                                       C2O42- MnO4-   =  5 : 2  = 1 : 0,4

M(Na2C2O4) = sum({2,2,4}*{22.990,12.011,15.999}) g/mol = 133,998 g/mol

 

                      n(C2O42-) = (0,123 g) / (133,998 g/mol) = 0,000918 mol

                      n(MnO4-) = 0,4·n(C2O42-) = 0,4·(0,000918 mol) = 0,000367 mol

                      [MnO4- ] = (0,000367 mol) / (0,0183 L) = 0,0201 M

                                                     

                    


Skriv et svar til: Bestemmelse af jern-indholdet i ståluld

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.