Kemi

Kemisk ligevægt!!!!!!

18. september 2012 af Mazika (Slettet)

Hej, jeg vil bare have en til at tjekke, om mine udregninger - og resultat er korrekte i følgende opgave

 

HF har en syrekonstant på Ka(HF)=3,5*10-4. hvor stort rumfang 0,100 M NaOH skal der tilsættes til 100 mL 0,100 M flussyre for at pH bliver 4,00?

 

Reaktionsskema: HF (aq) ⇔ F- (aq) + H+ (aq)

H20 (l) ⇔H + + OH-                                                     kw=[H+] * [OH-] = 10^-14

 

HF = [H+]/Ka  [F-] = 10^-4/3,5*10^-4 = 0,29 F-

massebevarelse:

[HF]+[F-] = 0,29* Cstart*Vstart/Vstart*VNaOH

 

ladningsbevarelse:

[H+]+[Na + ] = [0H-]+[F-]

10^-4 + cNaOH*VNaOH/VSTART*VNaOH = 10^-10 F-

10^-4 + cNaOH*VNaOH/VSTART*VNaOH = 0,29*cSTART*VSTART/VSTART*VNaOH

 

VNaOH = 0,29 * cstart*Vstart/cNaOH = 0,29* 100 mL*0,100 M/0,100 M = 29 mL

 

Ville være fantastisk med et hurtigt svar, så jeg kan komme videre med lignende opgaver:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 af mathon

HF
              er en middelstærk syre
                                                               pH = 4 = -log((-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2)

                                                                        10-4 = (-Ks+√(Ks2+4Ks·cs))/2

                                                                        2·10-4 = -Ks+√(Ks2+4Ks·cs)

                                                                        2·10-4 = -10-3,14+√(10-6,28 + 4·10-3,14·cs)

                    hvoraf 
                                                                        cs = 1,138·10-4 M

 

de 100mL 0,100 M flussyre indeholder 0,01 mol [H3O+]

hvoraf
                                                                                                             NaOH                          HF
                                                    (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L)      

                                                                                                                                         da HF : NaOH
                                                                                                                                               1   :   1
          som giver                   
                                                                V = 0,987623 L NaOH = 987,623 mL NaOH


Svar #2
18. september 2012 af Mazika (Slettet)

Øv, så alt hvad jeg har regnet ud var forkert...


Svar #3
18. september 2012 af Mazika (Slettet)

Men er Ka ikke 3,5*10^-4

 

Hvordan kan det blive -10-3,14


Svar #4
18. september 2012 af Mazika (Slettet)

Men er Ka ikke 3,5*10^-4



Hvordan kan det blive -10-3,14

 

Og det vil også være rart hvis du også forklarer det her

 

hvoraf
                                                                                                             NaOH                          HF
                                                     (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L)    

 

hvad sker der her 

                                                                                                                                          da HF : NaOH
                                                                                                                                                1   :   1

og her
           som giver                  
                                                                 V = 0,987623 L NaOH = 987,623 mL NaOH


Svar #5
19. september 2012 af Mazika (Slettet)

Det giver ikke særlig meget mening, at volumen er så høj - der ud over skal resultatet være omkring 70...


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2012 af mathon

rettelse af tastfejl

                                                      NaOH                          HF
                             (0,01 mol) - V·(0,100 mol/L) = (V+0,100 L)·(1,138·10-4 mol/L)
               

                                       V = 0,099773 L NaOH = 99,773 mL    


Svar #7
19. september 2012 af Mazika (Slettet)

Volumen skal give 77 mL - hvordan kan det være 99,773 mL


Svar #8
19. september 2012 af Mazika (Slettet)

Nogen der gider hjælpe:(


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. september 2012 af juicyy (Slettet)

jeg sidder med samme opgave, og som du, har jeg også svært ved at gennemskue hvor de  10^-6,28 og 10^-3,14 kommer fra


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2012 af mathon

                       pKs = -log(Ks)

                       -pKs = log(Ks)

                      10-pKs = Ks

                       (10-pKs )2 = Ks2


                       Ks2 = 10-2pKs


Svar #11
19. september 2012 af Mazika (Slettet)

Kære Mathon

 

Jeg beklager virkelig, jeg bruger din tid - men kan du fortælle mig, hvorfor den beregnede volumen giver 99,773 mL - og ikke 77 mL, som facitlisten siger.


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2012 af mathon

    
                        ...det er gjort


Svar #13
20. september 2012 af Mazika (Slettet)

Beklager.


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2013 af placebo321 (Slettet)

Løsningen er som følger. En professor på Kemisk Institut har godkendt metoden

Vedhæftet fil:Opgave pH.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. september 2013 af mathon

#14 er korrekt


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt!!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.