Matematik

Bestem parablens toppunkt ved differentialregning

20. september 2012 af Zuma123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

HEJ!!!

Jeg har virkelig brug for hjælp hurtigst muligt...

Jeg skal finde finde parablens toppunkt ved differentialregning.

Ligningen er således: 

y = 2x2- 12x + 9

Har prøvet at regne den ud, man kan simpelthen ikke finde ud af det...

På forhånd, mange tak...


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. september 2012 af Snick (Slettet)

Benyt, at f ' (x) = 0 i parablens toppunkt.

Udfra den oplysning kan du få x-værdien for toppunktet, og når du har den kan du indsætte den i formlen for

f(x) = y(x) = 2x2-12x+9 og finde den tilsvarende y-værdi.

Mvh Snick


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2012 af mathon

 

              ...der er vandret tangent - hældningskoefficint = 0 - i toppunktet

hvorfor
som i #1
                          f ' (x) = 0
 


Svar #3
20. september 2012 af Zuma123 (Slettet)

#1


Benyt, at f ' (x) = 0 i parablens toppunkt.

Udfra den oplysning kan du få x-værdien for toppunktet, og når du har den kan du indsætte den i formlen for

f(x) = y(x) = 2x2-12x+9 og finde den tilsvarende y-værdi.

Mvh

 

Vil du være venlig og uddybe dit svar? Jeg har ikke forstået det...

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2012 af nielsenHTX

#3

hvad forstår du ikke?

ved at løse f '(x)=0 findes x-værdien for det punkt hvor parablen  har toppunkt. man finder så y-værdien ved at indsætte det fundne x i f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2012 af Snick (Slettet)

# 3

Hvilken del har du ikke forstået?

Tangenten/vendetangenten, der tangerer parablens toppunkt har hældningen 0

Derfor ved du at, du kan finde x-værdien i det toppunkt ved at sætte f ' (x) = 0

Når du har isoleret denne x-værdi kan du indsætte den i ligningen for f(x) = y(x) = 2x2-12x+9

og dermed finde den tilsvarende y-værdi for toppunktet

Sig til hvis du stadigvæk ikke forstår

Mvh Snick


Svar #6
20. september 2012 af Zuma123 (Slettet)

#5


# 3

Hvilken del har du ikke forstået?

Tangenten/vendetangenten, der tangerer parablens toppunkt har hældningen 0

Derfor ved du at, du kan finde x-værdien i det toppunkt ved at sætte f ' (x) = 0

Når du har isoleret denne x-værdi kan du indsætte den i ligningen for f(x) = y(x) = 2x2-12x+9

og dermed finde den tilsvarende y-værdi for toppunktet

Sig til hvis du stadigvæk ikke forstår

Mvh Snick

Kann du bare ikke give mig mellemregningen og resultatet...?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2012 af Snick (Slettet)

# 6 

Jo det kunne jeg godt, men det lærer du ikke så meget af.

Har du forsøgt at gøre som jeg har beskrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er ingen grund til at gentage hele teksten fra et tidligere indlæg. Det er tilstrækkeligt at henvise med #n til indlæg nummer n. Det er ikke vanskeligt at kigge op til det pågældende indlæg, og det gør det det mindre overskueligt at se, hvad det egentlige indhold i det nye indlæg er.


Svar #9
20. september 2012 af Zuma123 (Slettet)

#7


# 6 

Jo det kunne jeg godt, men det lærer du ikke så meget af.

Har du forsøgt at gøre som jeg har beskrevet?

 

Ja, det har jeg og jeg kan ikke komme med et resultat...

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2012 af Snick (Slettet)

# 9

f(x) = 2x2 - 12x + 9

f ' (x) = 4x - 12

Bemærk: Tangenten i toppunktet er en vendetangent, hvilket vil sige at f ' (x) = 0. Vi anvender denne oplysning for at finde toppunktets x-værdi.

f ' (x) = 0 = 4x -12 = ?

Vi løser nu ligningen f(3)

f(3) = 2·32 - 12·3 + 9 = ?

Dermed kan det konkluderes at parablen for f(x) har toppunkt i (?, ?)


Svar #11
20. september 2012 af Zuma123 (Slettet)

#10


# 9

f(x) = 2x2 - 12x + 9

f ' (x) = 4x - 12

Bemærk: Tangenten i toppunktet er en vendetangent, hvilket vil sige at f ' (x) = 0. Vi anvender denne oplysning for at finde toppunktets x-værdi.

f ' (x) = 0 = 4x -12 = ?

Vi løser nu ligningen f(3)

f(3) = 2·32 - 12·3 + 9 = ?

Dermed kan det konkluderes at parablen for f(x) har toppunkt i (?, ?)

 

Toppunkt =  (3,-9)... Rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2012 af Snick (Slettet)

Det er også hvad jeg fik det til :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. juni 2019 af RasmusPaludann (Slettet)

Det virkelig dumt skrevet det der. 

Man tager potensen af et tal før man ganger:

f(x)=2*32 - 12*3 + 9
dvs 
f(x)=18-45=-27

Dvs punktet hedder (3, -27)


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. juni 2019 af Anders521

At bestemme funktionsværien for x=3 haves

f(3) = 2•32 - 12•3 +9 = 18 - 36 + 9 = -9  


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2019 af mathon

eller
                                                 \small f(x)=2x^2-12x+9=2(x-3)^2+(-9)    
som sammenlignet med:
                                                 \small f(x)=ax^2+bx+c=a\left(x-x_T \right )\right)^2+y_T
giver:
                                                 \small T=\left ( x_T,y_T \right )=(3,-9)
som skal stemme overens med metoden anvendt ovenfor.


Skriv et svar til: Bestem parablens toppunkt ved differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.