Matematik

Isolering + ligning

21. september 2012 af vleranda10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er igang med en aflevering og er lige gået i stå i disse spørgsmål. Håber virkelig i kan hjælpe mig!!

Ligning:

A: -2x-3 = -2x+8 (MAN KAN JO IKKE TRÆKKER -2X FRA -2X? DET GIVER 0??

B: 2/7-3x = 8/15x

C: 3-2x/x = x

Isolér d:

A: 8*d = 4d-7

B: a*d = 4d-c

C: d^2 = 4d - a*d^2

D: 2d = KVADRATROD*d/a+2c

Ville sætte stor pris på hvis bare gad at se på opgaverne, og dele lidt af jeres viden ud til mig :-)  

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2012 af TorbenA (Slettet)

A: Jo, og så får man -3 = 8, som er falsk for alle x. Dvs. x∈Ø

B: Gang med 15x på begge sider. Så får du en 2. grads ligning

C: Reduceres til 3-2 = x osv.

De næste svarer til at løse ligninger med d som ubekendt:

A. 4d = -7 osv.

B: Lad som om a og c er kendte tal: (a-4)d = -c ⇒ d = -c / (a-4), færdig

C: Samme princip. Det bliver en 2. gradsligning, hvor d=0 er den ene rod.

D: Skrives 2d = √(d/a) + 2c. (Brug Ω-knappen).

     Du vil gerne kvadrere kvadratroden og skal derfor først trække 2c fra på begge sider ogderefter kvadrere på begge sider. Så får du en 2. grads ligning. Du kan godt få lidt besvær med, at d/a skal være positiv (dvs d og a skal have samme fortegn), fordi d/a står under et kvadratrodstegn.

God fornøjelse :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Som sædvanlig ved vi ikke helt, om der mangler parenteser i flere af udtrykkene:

B) er det 2/(7-3x) = 8/(15x)   ?

C) er det (3 -2x)/x = x   ?


Svar #3
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

Nej der mangler ikke paranteser..


Svar #4
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

Tunde tak for dit svar TorbenA!! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så B) er altså (2/7) - 3x = (8/15)·x ?

Og C) er så 3 - 2·(x/x) = x  ?


Svar #6
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

Der er overhovdet ikke nogen paranteser, skrevet i stykkerne. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2012 af wut123 (Slettet)

#6

Er venstresiden i opgave B

   

Og er venstresiden i opgave C

   


Svar #8
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

#7

Ikke helt. 

B)

   2            8
-------  = -------
7 - 3x      15x

 

C)

Det er det første du skrev ^ 

3 - 2x    
-------
   x


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2012 af TorbenA (Slettet)

Ja, hvis der er lange, vandrette brøkstreger, skal du huske at sætte parenteser om hele tælleren og om hele nævneren, hvis du skriver den samme brøk med skrå brøkstreg. Ellers kan man ikke se, hvad der er tæller og nævner.

I 1C er tælleren åbenbart (3 - 2x) og ikke 2x.

Men løsningsfilosofien er den samme.


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så er det jo netop, som jeg formodede i #2.


Svar #11
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

Det må i meget undskylde, det er min første gang her på studieportalen. Men jeg er lidt i tvivl nu? Hvvad skal jeg gøre i 1B og 1C? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du skal løse ligningerne

1B)     2/(7-3x) = 8/(15x) ; gang med brøkernes fællesnævner på hver side (der ganges overkors).

1C)    (3 - 2x) / x = x ; gang med x på hver side og løs den fremkomne 2.-gradsligning.


Svar #13
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

#11

1B) Så 2*15x = 2*7-3x?

1C) Ups undskyld! Tastefejl... (3 - 2x) / x = 7 <- Det er den rigitge ligning

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. september 2012 af TorbenA (Slettet)

Så er det nemmere. Bare gang med x på begge sider (x ≠ 0). Så har du en 1. grads ligning.


Svar #15
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

#14 

Jeg får x til at være 3, men det passer ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man får 3 - 2x = 7x , så x = 1/3 .


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man får i 1B

2·15x = 8·(7 - 3x)


Svar #18
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

#17 

Når man så skal fjerne 2 tallet fra højre side, skal man så dividere 2 med (56 - 24x) eller 2/56? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Man får jo så

30x = 56 - 24x


Svar #20
22. september 2012 af vleranda10 (Slettet)

#19

Så x= 0.96? Men det passer jo heller ikke.


Forrige 1 2 Næste

Der er 40 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.