Fysik

kapacitor og vekselstrøm

23. september 2012 af Mathematica (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nu har jeg siddet og tænkt lidt over hvad der sker, hvis man sender vekselstrøm gennem en kapacitor og jeg synes det giver god mening, at fasen for strømmen ændres.

Til gengæld forstår jeg bare ikke, hvorfor strømmens amplitude ændres. Så vidt jeg kan se vil en kapacitor altid betyde at strømmens amplitude gøres mindre. Det forstår jeg ikke for hvis man nu siger at energien lagret i kapacitorens ladningsforskel fås tilbage igen på et eller andet tidspunkt under svingningen af den elektromotoriske kraft. Med andre ord: Det kan godt være at strømmen bremses, og derved dens amplitude formindskes, i starten fordi der kommer en stor spændingsforskel over kapacitoren, men fås effekten af denne bremsning ikke tilbage på et andet tidspunkt, hvor kapacitoren aflades og arbejder med dig? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2012 af hesch (Slettet)

Ad:  Så vidt jeg kan se vil en kapacitor altid betyde at strømmens amplitude gøres mindre.  Mindre end hvad ? Hvis du har en induktiv belastning, og du sætter en kondensator i serie med denne, så kan du netop øge strømmens amplitude gennem belastningen drastisk, hvis du sættes modulus( zc ) ≈ modulus( zL )

Ad:  Fås effekten af denne bremsning ikke tilbage på et andet tidspunkt, hvor kapacitoren aflades og arbejder med dig?  Jo, og kondensatoren optager da heller ingen aktiv effekt over en periode.


Svar #2
24. september 2012 af Mathematica (Slettet)

hmm.. Jamen hvis man har en kapacitor og en modstand i serie. Så er erstatningsimpedansen givet ved:

Z = R + i/(Cω)

Som har størrelsen:

lZl = √(R2+1/(ωC)2)
 

Så det må betyde at amplituden af strømmen altid er størst i det tilfælde at man slet ikke har nogen kapacitor. Altså må det betyde at kapacitoren på en eller anden måde bremser strømmen. Men det kan jeg ikke forstå. Kan du ikke forklare det med udgangspunkt i hvordan kapacitoren oplades og aflades. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2012 af hesch (Slettet)

Kondensatoren oplades, positivt eller negativt, når spændingen over kondensatoren vokser positivt eller negativt, bort fra 0V. Kondensatoren aflades, når spændingen aftager mod 0V.

Strømmens amplitude aftager, hvis du indsætter kondensatoren i serie med en modstand, en anden kondensator eller som eneste belastning. Men amplituden vil ( ved velvalgt værdi af C) vokse, hvis den indsættes i serie med en induktiv last ( motor, spole, transformator, elektromagnet ). Prøv at tegne et vektordiagram i den komplekse talplan, så kan du se det.

Regnet i komplekse tal fås:  ZL+ZC = jωL + 1/(jωC) = jωL - j/(ωC).  Så hvis du nu her sætter ωL = 1/(ωC) ??


Skriv et svar til: kapacitor og vekselstrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.