Matematik
Fra rektangulær form til polær form
Jeg har ramt en mur og er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skal bruge den ene eller anden formel.
Jeg er kommet frem til r af den polære del (r ,v).
r = kvadratrod(2)
Nu er jeg igang med at finde v og kender til to formler:
V=arccos(x/r) eller V = arcsin(x/r)
Hvordan ved jeg hvilken en jeg skal bruge?
Svar #1
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
Man skal benytte begge oplysninger. Man kender både sin(v) og cos(v), og det er nødvendigt med begge oplysninger for at fastlægge argumentet v modulo 2π .
Hvis man kender (x/r) = cos(v) ved man, at
v = cos-1(x/r) eller v = 2π - cos-1(x/r)
og man benytter oplysningen om sin(v) til at udvælge den korrekte løsning.
Svar #2
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Tak for det sene svar!
Det der undrede mig var, hvordan man vælger den korrekte løsning fra den forkerte løsning?
Svar #3
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det gør man ved at se på fortegnet for sin(v). For de to løsninger
v = cos-1(x/r) eller v = 2π - cos-1(x/r)
har sin(v) forskelligt fortegn:
sin(2π - cos-1(x/r)) = sin(2π)·cos(cos-1(x/r)) -cos(2π)·sin(cos-1(x/r))
= 0·cos(cos-1(x/r)) - 1·sin(cos-1(x/r))
= - sin(cos-1(x/r))
Man skal derfor vælge den løsning, hvis sinus har det rigtige fortegn.
Svar #5
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Hvad er kvdrod(3) / kvdrod(2) i radianer? Kan simpelthen ikke få det til at køre
Svar #6
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#5
Hvad mener du med det spørgsmål?
(√3) / (√2) ≈ 1,2247
Svar #7
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Problemet er, at det skal skrives i radianer. Det havde jeg glemt at nævne.
Svar #8
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
Dit spørgsmål giver ingen mening. Prøv at formulere hele din problemstilling. Så bliver det måske også klart for dig selv.
Svar #9
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
r = kvdrod 2
x = kvdrod 3
arccos(x/r) = V i radianer
kvdrod(3) / kvdrod(2) =( √3 / √2 ) * √2 / √2 = (√3 * √2 ) / (√2 * √2) = √6 / 2 = √3/1
Hvordan finder jeg ud af, hvordan √3/1 skrives i radianer
Svar #10
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Det giver ingen mening. Du kan ikke have en realdel, der er større end tallets modulus. Bemærk, at cos(v) altid er et tal mellem -1 og 1.
Du regner også galt til sidst, for √6 / 2 er ikke lig med √3/1 .
Hvis du endelig påstår det du skriver, så er det cosinus til argumentet, der er lig med √3 / √2 ; men som sagt er der intet v, hvis cosinus er lig med √3 / √2 .
Svar #11
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Okay modulus regnes:
c^2 = a^2 + b^2
c^2 = √3^2 + i ^2
ahhh der var fejlen jo... det er 1 og ikke i. Selvfølgelig!
Tak for hjælpen, nu burde det ikke være noget problem at komme videre.
Svar #12
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Du laver fejl her i beregningen af tallets modulus. Det drejer sig åbenbart om tallet
z = √3 + i
Der skal ikke indgå noget i i udtrykket for tallets modulus. Der indgår tallets realdel og imaginærdel. Realdelen og imaginærdelen af et komplekst tal er begge reelle tal.
Svar #13
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Ja det gik lige op for mig, at selvom man har lavet dette før, så kan der stadig forekomme fejl.
Nu har jeg
arccos(2/√3) som jeg ved er pi / 6
Som vi snakkede om før mht. hvad der er korrekt og forkert (cos / sin), så ved jeg jo, at
arccos(2√3) = pi / 6.
arcsin(2√3) = pi / 6
På hvilken måde skal jeg kunne tænke mig til den korrekte løsning?
Svar #14
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Det er selvfølgelig:
arccos(√3 / 2) = pi / 6 V 11pi/6
arcsin(1 / 2) = pi / 3 V 2pi/3
og ikke:
arccos(√3 / 2) = pi / 6.
arcsin(√3 / 2) = pi / 6
Men hvordan kan jeg komme frem til at skrive det på eksponential form herfra
Svar #15
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
Du har
z = (√3) + i
og man har fundet
|z| = √(3 + 1) = 2 , så
z = 2 · ((√3)/2 + (1/2)·i)
Man skal så bestemme v, så at cos(v) = (√3)/2 og sin(v) = 1/2 , og i intervallet [0;2π[ er v = π/6 den eneste løsning. Derfor er
z = 2·eiπ/6
Svar #16
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
super!
Jeg er helt med på det indtil processen imellem:
Man skal så bestemme v, så at cos(v) = (√3)/2 og sin(v) = 1/2
og
i intervallet [0;2π[ er v = π/6 den eneste løsning.
Hvordan du kommer frem til, at pi / 6 er løsningen, er mig en gåde.
Svar #17
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#6
Både sin(v) og cos(v) er positive, så v er argument for et komplekst tal, der ligger i 1. kvadrant. Det bør også være velkendt, at sin-1(1/2) = π/6 .
Ligningen sin(v) = 1/2 har i [0,2π[ de to løsninger v = π/6 eller v = π - π/6 = 5π/6 , men da cos(5π/6) < 0 , er det kun løsningen v = π/6 der opfylder, at både sin(v) > 0 og cos(v) > 0 .
Svar #18
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Okay så for at det er "korrekt" skal løsningerne være placeret i 1.kvadrant?
Nu kan jeg efterhånden se en ende på det her, puuuuuuha!
Svar #19
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)
#18
Ja, i dette tilfælde, fordi man jo ved, at cos(v) > 0 og sin(v) > 0 . Hver af funktionerne sin og cos har en indbygget tvetydighed, men kender man som her både cos(v) og sin(v), er argumentet v entydigt bestemt i intervallet [0,2π[ .
Svar #20
25. september 2012 af zeppaz (Slettet)
Det tog sin tid, men nu har jeg sørme forstået det helt perfekt. Jeg takker mange gange for natteravns-matematik-snakken :)
