Matematik

Nulpunkter til tredjegradspolynomium

25. september 2012 af BiancaBrittNielsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej guys! 

Kunne virkelig godt bruge noget hjælp her.. Jeg har fundet det første nulpunk til (1 ; 0): 

Funktionen hedder: x^3-3x^2-9x+11

Divisionen vil da lyde: (x^3-3x^2-9x+11) / (x-1)
Men kan ikke finde ud af at dividere den. 

Please kom med et bud!


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det er lettere at bestemme koefficienterne i et 2.-gradspolynomium ax2 + bx + c , så at

x3 - 3x2 -9x +11 = (ax2 + bx + c) · (x -1)

Ganger man ud på højre side får man et 3.-gradspolynomium som skal stemme overens med polynomiet på venstre side, dvs. det skal stemme overens i hver koefficient. Man får så et antal ligninger til bestemmelse af a, b og c.


Svar #2
25. september 2012 af BiancaBrittNielsen (Slettet)

Det ved jeg.. Måden man skal lave den andengradspolynomium er netop ved division jo? :-)  
Jeg har prøvet, men kan ikke helt finde ud af det, som det kan ses af det manglende svar ovre ved ligmed. (se excel ark)

Vedhæftet fil:Matematik123.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det drejer sig sikkert om at bestemme alle rødderne.

I divisionen skal i 2. runde så dividere -2x2 -9x +11 med x-1 . Det giver et bidrag til kvotienten på -2x , der ganget med (x-1) giver -2x2 +2x, der så trækkes fra -2x2 -9x +11 med -11x +11 som resultat. Dette divideres så med x-1 med -11 som bidrag til kvotienten. Dvs.

(x3 -3x2 -9x +11) / (x-1) = x2 -2x -11

 


Svar #4
25. september 2012 af BiancaBrittNielsen (Slettet)

Årh tusind tak!!! 
Kan sagtens se det nu, havde bare fuldstændig slået det ud af hovedet. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis man benytter metoden foreslået i #1 har man

x3 - 3x2 -9x +11 = (ax2 + bx + c) · (x -1)

                            = ax3 + (b -a)x2 + (c - b)x -c ,

hvoraf man aflæser

a = 1
b - a = -3
c - b = -9
c = -11

dvs.   a = 1 , b = -2 , c = -11, så at

x3 - 3x2 -9x +11 = (x2 - 2x - 11) · (x -1)


Skriv et svar til: Nulpunkter til tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.