Kemi

Kemi : pH-opgave

13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)
Ved forsigtig oxidation kan kanelaldehyd omdannes til kanelsyre. Kanelsyre er et fast stof, der har en begrænset opløselighed i vand. Syrens pKs er 4,43 ved 25oC. 1,00 mmol kanelsyre opslemmes i 100 mL vand ved 25oC, hvorefter der tilsættes 80 mL 0,0025 M NaOH-opløsning. Ved beregn af opløsningens pH efter tilsætning af NaOH forudsættes det, at al kanelsyre opløses i væsken.

Når jeg skal beregne pH i denne opgave, skal jeg da bruge formlen for en svag syre eller pufferligningen?

Svar #1
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Jeg har oploadet mit opgave, hvis man også lige kunne finde tid til at tjekke den igennem for fejl og mangler samt forbedringer :)

http://autografjagten.users.whitehat.dk/KeAfl03.doc

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2005 af IBM (Slettet)

#0: Puffer, der sker jo følgende reaktion:

C8H7COOH (aq) + OH- (aq) --> C8H7COO- (aq) + H2O (l)

Svar #3
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Tak IBM :) Jeg havde også selv taget det som et puffersystem, men andre fra mit kemihold har regnet det som en svag syre, så jeg var lidt forvirret, da pH-beregning ikke er just er min stærk side :s

Nu ved jeg ikke, om du lige har tid til at regne efter, men kan det godt passe, at pH = 3,8?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2005 af IBM (Slettet)

3,83, husk pH med to decimaler.

Svar #5
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

jeps... men kunne kun lige huske, at det var omkring 3,8. Men skal nok huske de to decimaler ;)

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Har du problemer med det sidste spørgsmål i denne opgave vedr. massen af frafiltreret kanelsyre? Du stiller nemlig spørgsmålstegn ved det i opgaven.

Svar #7
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Jeps... jeg har ikke rigtig helt en ide om, hvordan jeg skal løse den, så det ville da være dejligt, hvis du også lige kunne hjælpe med den :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Du skal igen have fat i pufferligningen; du får nemlig at vide, at efter at de 0,0002mol NaOH har reageret med kanelsyre og er blevet omdannet til den 0,0002mol af den korresponderende base, filtreres den uopløste kanelsyre, hvorefter pH i blandingen måles til 4,90. Du kender altså pH og nB i pufferligningen; du kan således isolere nS i pufferligningen, som må være stofmængden af den opløste kanelsyre, som er tilbage efter reaktion. Du kender nu nS, hvorfor du kan bestemme den stofmængde af kanelsyren, som rent faktisk er blevet opløst. Idet kanelsyre og NaOH reagerer i forholdet 1:1, må stofmængden af opløst kanelsyre være:

n(kanelsyre,opløst) = 0,0002mol + nS = xmol

Du ved nu, at der i alt blev opblandet 0,001mol kanelsyre, hvoraf kun xmol blev opløst. Du kan derfor bestemme stofmængden af frafilteret kanelsyre:

n(kanelsyre,frafiltreret) = 0,001mol-xmol = ymol

Du kan nu bestemme massen af frafiltreret kanelsyre af m = n*M.

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Det lyder lidt kringlet det første, der skal altså stå:

Du skal igen have fat i pufferligningen; du får nemlig at vide, at efter at de 0,0002mol NaOH har reageret med kanelsyre og er blevet omdannet til 0,0002mol af den korresponderende base, filtreres den uopløste kanelsyre fra, hvorefter pH i blandingen måles til 4,90


Svar #10
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Jeg prøver lige at kigge på det, tak :)

Svar #11
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

#9 Hehe, jeg fik nu godt fat i det ;)

Har lige en lille kommentar; skal der ikke stå, at pH måles i opløsningen? altså fremfor ordet blandingen?

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Jo, du har ret.

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Hvad får du så massen til?

Svar #14
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

jeg får massen til 0,13 g

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2005 af IBM (Slettet)

Jeg får 0,11g

Svar #16
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Jeg ligger opgaven op lige op lidt, så kan du evt. lige se, om der er nogle små regle fejl, hvis det er. Det skal lige tilføjes, at jeg regner med alle decimaler :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
13. september 2005 af IBM (Slettet)

0,0002mol + 6,8*10^-5 = 0,000268mol

Svar #18
13. september 2005 af Micc_86 (Slettet)

Nu har jeg rettet det. Må åbenbart ha' trykkert forkert ind :P Men ellers tak for hjælpen med de to opgaver ;D

Skriv et svar til: Kemi : pH-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.