Matematik

Lineære funktioner: bytte rundt på akser

29. september 2012 af chridsdk (Slettet) - Niveau: C-niveau

#next_pages_container { width: 5px; hight: 5px; position: absolute; top: -100px; left: -100px; z-index: 2147483647 !important; } Hej,

Jeg sidder med en rapport om lineære funktioner, og er stødt på et spørgsmål jeg ikke helt ved hvordan jeg skal takle;

"Prøv at formulere noget generelt om hvordan man kan ”komme” fra den ene model til den anden (altså de modeller hvor man har byttet om på x-aksen og y-aksen) uden at skulle lave regressionerne forfra"

Forinden dette spørgsmål blev jeg spurgt om, hvad der ville ske med graferne når man byttede rundt på x- og y-akserne. Svaret på dette er jo, at graferne får en hel anden position, og hældningskoefficienten får en hel anden (forkert) betydning. Men hvordan skal jeg svarer på ovenstående spørgsmål?

Jeg har vedhæftede hhv. den almen graf og den med ombyttede akser.

På forhånd tak.

 

Brugbart svar (2)

Svar #1
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Ja det er nu ikke smart at kalde det andet plot for et xy plot også, så mister man fornemmelsen for hvad y og x egentlig er.

Men du skal simpelthen isolere x i dit udtryk:

y = ax+b <=>  x= (y-b)/a

og så bytte om på x og y sprogligt   y = (x-a)/b


Svar #2
29. september 2012 af chridsdk (Slettet)

Tak! :-)
Men når du siger "bytte om på x og y sprogligt" så er x vel ikke længere den afhængige variabel? Mi lærer fortalte nemlig, at det handlede om, at man fik gjort x til at være den afhængige variabel, fra hvor den før var uafhængig. Det vel også hvad du har gjort i isoleringen, men når man så bytter rundt på x og y sprogligt så er det vel stadig x der er uafhængig?

Brugbart svar (2)

Svar #3
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo, men det er sjusket at først kalde noget x fordi det er den uafhængige variabel for senere at isolere den i en ligning og kalde den y.

Normalt ville man Fx sige y = hastighed og kalde den v

x = tid og kalde den t.

så har jeg fx målt:   v = 2*t+4

Så isolerer jeg t <=> t = (v-4)/2 = 1/2v-2

Så bytter jeg om på den omtalte måde:

v = 1/2*t-2

Hvilket er dybt godnat, for farten er ikke givet ved det, der står lige ovenover, det er jo tiden


Brugbart svar (2)

Svar #4
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

For at følge op, så kan jeg måske finde en pædagogisk mening med det hele.

Men om den er den afhængige eller uafhængige? Der er tale om en relation mellem x og y

og varierer du den ene ændres den anden.

Min pointe er bare at i samme opgave at kalde noget for x og senere det samme for y, ville jeg aldrig gøre.


Svar #5
30. september 2012 af chridsdk (Slettet)

#next_pages_container { width: 5px; hight: 5px; position: absolute; top: -100px; left: -100px; z-index: 2147483647 !important; } Rigtig mange gange tak for hjælpen Mikkel!

Ved ikke lige hvorfor mit indlæg i #2 ikke kunne vise æøå.

Anyway! Det jeg dog stadig ikke forstår, det er hvorfor at den graf som du ser jeg har vedlagt i mit første indlæg, ikke passer i forhold til den omvendte funktion? Har jeg lavet den funktion forkert? 

Funktionen hedder jo y = 0,8033x + 132,28

Vil den omvendte funktion da være;

x = (y-132,28) / 0,8033 ?

Den passer jo bare ikke med den graf jeg har lavet, hvor jeg bare har rykket x værdierne over på y værdiernes plads og omvendt.

Håber du forstå hvad det er jeg mener.

 

Brugbart svar (2)

Svar #6
30. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo det gør den, prøv at "regne brøken"

x = (1/0.8033) *y -132.28/0.8033

Prøv at regne tallene ud.


Svar #7
30. september 2012 af chridsdk (Slettet)

#next_pages_container { width: 5px; hight: 5px; position: absolute; top: -100px; left: -100px; z-index: 2147483647 !important; } Ah yes! Men kan du forklare mig hvor hvordan vi kommer fra den omvendte funktion, til x = (1/0.8033) *y -132.28/0.8033 ?

Kan godt se det stemmer overens med den graf jeg har lavet i excel, vil bare lige have forståelsen med 100% ! :-)

Tusind tak for hjælpen Mikkel! 

 

Brugbart svar (2)

Svar #8
30. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Jo altså du har

x = (y-132,28)/0,8033

Siden man kan lægge brøker sammen således(trække fra også):

a/c + b/c = (a+b)/c

Så kan vi skrive:

x = y/0,8033 -132.28/0.8033

det at dividere noget som y/0.8033 svarer til at gange y med 1/0.8033

derfor opnår vi:

x = 1/0.8033 *y -132.28/0.8033


Svar #9
30. september 2012 af chridsdk (Slettet)

#next_pages_container { width: 5px; hight: 5px; position: absolute; top: -100px; left: -100px; z-index: 2147483647 !important; } Nu er jeg 100% med! 

Grunden til at grafen ikke så rigtig ud i Grapher, var at jeg havde skrevet x = ... men jeg skulle jo skrive y = ... i stedet.

Så nu forstår jeg det helt!

Jeg takker rigtig mange gange for hjælpen! Fortsat god søndag til dig Mikkel! :-)

  #next_pages_container { width: 5px; hight: 5px; position: absolute; top: -100px; left: -100px; z-index: 2147483647 !important; }  

Brugbart svar (1)

Svar #10
30. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Det var så lidt :) i lige måde


Skriv et svar til: Lineære funktioner: bytte rundt på akser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.