Matematik

Bestem nulpunkterne for f

01. oktober 2012 af jeanec (Slettet) - Niveau: B-niveau

Funktionen for f har forskriften som nedenstående..

f(x)=(x+3)*(x+2)*(x-2)*(x-3)

Jeg skal bestemme nulpunkterne for f, hvordan gør jeg det?

Derudover skal jeg også bestemme fortegnsvariationen for f, hvordan gør jeg så dette?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

For at bestemme rødderne  for f(x), sætter du hver parentes lig med nul, hvorefter du isolerer x.

 

x+3=0 V x+2=0 V x-2=0 V x-3=0

 

Så kommer du frem til nulpunkterne for f.

 

For at bestemme fortegnsvariationen for f, skal du gør rede for monotoniforholdene.

 

1. Først ganger du parenteserne ud, og bestemmer f'(x)

2. Du løser ligningen f'(x)=0.

3. Nu bestemmer du fortegnsvariationen i hvert af intervallerne. Hertil benyttes monotonisætningen.

Evt. se videoen: http://frividen.dk/default.aspx?catid=efe0c749-68f5-4665-9f91-161729a62fb2&tabid=67


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt nulreglen til at løse ligningen f(x) = 0 . Funktionen er allerede faktoriseret, så man aflæser rødderne af faktoriseringen. Bestem funktionens fortegn mellem rødderne ved at indsætte en x-værdi mellem rødderne. Da der er fire forskellige rødder, skifter funktionen fortegn mellem to på hinanden følgende rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Man skal bestemme fortegnsvariationen for f(x). Man skal ikke bestemme monotoniforholdene for f(x). Man skal derfor ikke differentiere funktionen for at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2012 af Andreww (Slettet)

Nulpunkterne finder du vha. nulreglen.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

#3

 

Du kommer frem til fortegnsvariationen for f om du så benytter dig af f'(x) eller ej.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fortegnsvariationen for f(x) involverer ikke den afledede f '(x). Det drejer sig udelukkende om at løse ligningen f(x) = 0 og så vurdere fortegnet mellem hver af rødderne. Man bestemmer fortegnsvariationen for den afledede f '(x), når man vil undersøge monotoniforholdene for funktionen f(x), men det er ikke opgavens indhold her.


Skriv et svar til: Bestem nulpunkterne for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.