Kemi

Syre-base

02. oktober 2012 af HE1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med at svare på c'eren?

Acetylsalicylsyre er et smertestillende middel, der samtidig er en middelstærk syre. Styrkekon-stanten er 3,0 ⋅ 10−4 M. Molarmassen er 180,15 g mol−1.

a) Beregn pH i en opløsning af 250 mg acetylsalicylsyre, der er opløst i 200 mL vand.
b) Hvor stor er ioniseringsgraden?
c) Når acetylsalicylsyre kommer i kontakt med mavesyren (pH = 2) ændres ioniseringsgraden. Forklar, hvad der sker, og beregn ioniseringsgraden i maven, idet det antages, at acetylsalicylsyre ikke ændrer mavesækkens pH.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2012 af mathon

a)       

              cs = n / V = (m/M) / V = ((250·10-3 g)/(180,15 g/mol)) / (0,200 L) = 0,006939 M

            
                                        -ks + √(ks2+4•ks•cs
                        pH = -log(  ------------------------------   ) = 2,8
                                                    2

b)
                       [H3O+] = 10-pH = 10-2,8 = 0,001585 M

                       α = [H3O+] / cs = (0,001585 M) / (0,006939 M) = 0,2284 = 22,84%


Brugbart svar (2)

Svar #2
02. oktober 2012 af mathon

 

c)
             i mavesækkend surere miljø
             forskydes den oprindelige ligevægt

                  HAce   +   H2O   <--->   Ace-   +   H3O+

    mod venstre
    med en højere koncentratipon af  HAce og en "mindre" ioniseringsgrad

                [H3O+]mavesæk = 10-2 = 0,01 M > c(HAce)

  hvorfor
                α(HAce)mavesæk = 0            

              


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2012 af 99simone (Slettet)

Jeg forstår ikke helt din besvarelse på c. 
Kan du måske forklare det på en anden måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2012 af 99simone (Slettet)

Min lære har sagt noget med vi skulle bruge pufferligningen til at beregne c. 


Skriv et svar til: Syre-base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.