Matematik

Bestemmelse af forskriften?

02. oktober 2012 af sandrai - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med en opgave som jeg bare ikke kan finde ud af? 
kan ikke få det til at passe sammen

 

 

En given bakteriekulturs vækst følger en eksponentiel udvikling, f(x) = b•ax
Bakteriekulturen vokser fra 800 til 2000 bakterier på 10 timer.

a. Bestem en forskrift for bakteriekulturens vækst

b. Bestem kulturens fordoblingskonstant
 

 

håber i kan hjælpe mig lidt ;-)
på forhånd tak :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2012 af PeterValberg

Da kulturen vokser fra 800 til 2000, må b = 800

Du har fået oplyst to punkter på grafen for udviklingen, idet f(0)=800 og f(10)=2000

I din formelsamling kan du finde formler til bestemmelse af a samt fordoblingskonstanten T2

(husk det er eksponentiel vækst)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2012 af nielsenHTX

a)

sæt f(0)=800 , dermed er f(10)=2000 brug de to punkter til at opstille din funktion.

b)

T2=log(2)/log(a)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2012 af peter lind

Det må være funktion af formen f(x) = b*ax og ikke b*a*x som du skriver. Ellers er det ikke en eksponentialfunktion. Indsæt de givne punkter og du får 2 ligninger til bestemmelse af a og b


Svar #4
02. oktober 2012 af sandrai

Okay tak skal i have :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2012 af mathon

                           y2/y1 = aΔx

                           2000/800 = a10

                           a = 2,51/10 = 1,09596

                           f(0) = b•1,095960 = 800

dvs
                           f(x) = 800 • 1,09596x

    

                           f(x+X2) = 2•f(x)

                           b•ax+X2 = 2•b•ax

                           b•ax•aX2 = 2•b•ax

                           aX2 = 2

                           ln(a)•X2 = ln(2)


                           X2 = ln(2) / ln(1,09596) = 7,6 timer

                          

                            

                          


Svar #6
02. oktober 2012 af sandrai

hvordan opstiller man det i en funktion ? 


Skriv et svar til: Bestemmelse af forskriften?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.