Matematik

bestem en ligning for tangent

05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet) - Niveau: B-niveau

givet funktion f(x) = -0,5x2+11,5x+2

jeg skal bestemme tangenternes ligning hvor funktionen skærer x aksen.

er selv lidt inde på at jeg skal regne nul punkterne ud, men hvad skal jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2012 af SuneChr

f(x0) = 0

Tangentligning i (x0 ; f(x0))

y - f(x0) = f ´(x0)·(x - x0)

Gør det samme for det andet nulpunkt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Start med at løse ligningen f(x0) = 0 . For hver af løsningerne x0 benyttes tangentligningen til at opstille tangentens ligning i punktet (x0 , 0)


Svar #3
05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet)

nu har jeg rodet lidt med det og har regnet

-0,5x2+11,5x+2=0

der for jeg to løsninger x= -0,173 x= 23,173

de løsninger skal jeg så bruge i y=f´(x0)·(x - x0)+f(x0) er dette korrekt

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, det er korrekt. Husk, at f(x0) = 0 for begge løsninger.


Svar #5
05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet)

det forstod jeg ikke f(x0) = 0, jeg regner den ene ligning hvor f(x0)= -0,173 og den anden  f(x0)=23,173

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, de to værdier for x0 er jo rødderne i polynomiet. Man løser jo netop ligningen f(x0) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. oktober 2012 af mathon

tangentligning i ((23-√(545))/2 ; 0)

               y = f '((23-√(545))/2) • (x - (23-√(545))/2)

 

tangentligning i ((23+√(545))/2 ; 0)

               y = f '((23+√(545))/2) • (x - (23+√(545))/2)


Svar #8
05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet)

det passer  med den ene ligning y=11,5(x+0)-0,173

men den anden passer ikke den kommer til at ligge lige ved siden af y=11,5(x+0)+23,173


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2012 af mathon

     

                  ...dine tangentligninger er forkerte


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du indsætter forkert i tangentligningen. Det er ikke x0, der er 0, men f(x0), der er lig med 0. Du bytter rundt på x0 og f(x0) .


Svar #11
05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet)

okay y=11,5(x+0,173)+0 og y=11,5(x-23,173)+0

men så bliver tangenterne parrelelle og de skulle gerne krydse hinanden


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

For hver af de to værdier af x0 skal du beregne f '(x0) . Det er ikke samme værdi for de to x0-værdier.


Svar #13
05. oktober 2012 af chpe04 (Slettet)

tak for tålmodigheden så lykkedes det


Skriv et svar til: bestem en ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.