Matematik

Fortolkning af differentialkvotient

07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer alle :) 

Jeg sidder med en opgave, som jeg ikke kan forstå hvordan at bogen fortolker? Opgaven er:

en virksomhed har fundet ud af at det koster K(x) kr. at fremstille x mikrobølgeovne, hvor K(x)=x^3-6x^2+15x+5 , x>0

så den aflede er 
K'(x)=3x^2-12x+15 

 

Hvis virksomheden producere 15 ovne pr. dag er grænseomkostningen:   K'(15)=3*15^2-12*15+15=510

Så kommer det jeg ikke forstår, nemlig fortolkningen af dette (citat):

"Dette betyder at det koster ca. 510 kr. at sætte produktionen op til 16 ovne pr. dag". 

Hvor kommer det fra at vi har lyst til at øge produktionen?

På forhånd mange tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2012 af peter lind

Man kan ikke af dette slutte at man har lyst til at forøge produktionen. Den fortæller kun at det koster ca. 510 kr at producere en enhed mere. Hvis du tænker tilbage til definitionen af differentielakvotient så kommer den af differenskvotienten ΔK/Δx ≈ 510 så hvis x forøges med 1 altså Δx = 1 vil ΔK ≈510 kr


Svar #2
07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet)

okay, mange tak :) men vil det så også sige at det i dette tilfælde koster 510*2=1020 kr. at øge produktionen til 17 ovne pr. dag fordi ΔX=2 og derfor giver det k'(x)*2 ?

ellers tror jeg ikke helt jeg har forstået det ;/ 

mange tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2012 af peter lind

Du har ret i du så får med tilnærmelse får K'(x)*2. Du skal dog passe på med at bruge den tilnærmelse for større værdier af Δx. Jo større værdier du indsætter jo dårligere bliver tilnærmelsen. Det vil være bedre at bruge K'(16)


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2012 af nielsenHTX

... kommer af at den afledte ikke er lineær her.


Svar #5
07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet)

okay, tak igen :) 

jeg tror jeg har den nu:

Dvs. at hvis jeg ønsker at finde ud af hvor meget det koster at øge produktionen til 17 ovne pr. dag, så skal jeg finde k'(16). Det passer fordi så er Δx=1 og så giver det K'(16)*1=K'(16). 

ELLER 

jeg kan sige at Δx=2, derfor giver det K'(x)*2=K'(15)*2, så vi har at K'(15)*2=K'(16), men K'(16) er mere præcist :) 

Er det ikke rigtigt ?


Mange tak for svar :) 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2012 af peter lind

Ja men K'(16)≠2*K'(15) ellers vil begge beregninger være lige gode.

#4 Det kommer af at K(x) ikke er lineær


Svar #7
07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet)

jamen K'(16) er næsten det samme som 2*K'(15) ikke? og derfor er begge beregninger også næsten lige gode ikke ? 

 

på forhånd tak :) 


Svar #8
07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet)

men nu er jeg i tvivl igen, fordi 2*K'(15)=1020, men K'(16)=591, hvor er sammenhængen henne ? 

på forhånd mange tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2012 af peter lind

K'(15) = 510 K'(16) = 591. Det vil jeg ikke kalde næsten det samme


Svar #10
07. oktober 2012 af charlie111 (Slettet)

nej, det er det, og derfor kan jeg ikke forstå at du godtog min fortolkning som netop var at man kunne sige at K'(16)=2*K'(15) ?

så er du ikke venlig at forklare igen, hvorfor det er at det koster 510 kr. at øge produktionen til 16 ovne pr. dag :) ?

 

På forhånd mange tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. oktober 2012 af peter lind

Jeg godtog ikke din fortolkning af at K'(16) = 2*K'(15) se #6. Jeg kan ikke gøre det bedre end i #1


Skriv et svar til: Fortolkning af differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.