Matematik

Omvendte funktion af celcius og fahrenheit

08. oktober 2012 af Vinstrup (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en funktion der fortælle antal fahrenheit ved en givende temperatur i Celcius - funktionen f(c)

For at finde funktionen, der giver antal celcius ved en givende temperatur i fahrenheit laver jeg en omvendt funktion... Men her bliver funktionen forkert hvis jeg isolerer c, men når jeg istedet isolerer f(c), så giver den det rigtige resultat - hvorfor?

 

Det giver jo ingen mening, at jeg skal skrive antal fahrenheit på celcius-plads, så burde den omvendte funktion jo komme til at hedde: (f(c)-32)/1.8=c

 

Vedlagte billede kan i se mine mellemregninger

Vedhæftet fil: Omvendte funktion.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man har

F = (9/5)·C + 32

og dermed

C = (5/9)·(F - 32)

Den omvendte funktion drejer sig ikke kun om at bytte om på f og c., man om at isolere C som funktion af F.

Den omvendte funktion til

y = f(x) = (9/5)x + 32

findes ved at isolere x som funktion af y:

x = f-1(y) = (5/9)·(y - 32)


Svar #2
08. oktober 2012 af Vinstrup (Slettet)

Hvorfor er det så et projekt i omvendte funktioner?!?!

Altså, kan sagten komme frem til din løsning ved:

F=(9/5)*C+32

F-32=(9/5)*c

(F-32)/(9/5)=c, men så har jeg jo ikke lavet til den omvendte funktioner, men bare en isolering...?

 

Opgaven hedder bestem en forskrift f^-1 (dvs. en funktion der kan omsætte grader Fahrenheit til grader Celcius)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

At finde den omvendte funktion til en lineær funktion y = f(x) drejer sig jo netop om at isolere x som funktion af y, som anført i #1. Forskriften for den omvendte funktion i opgaven er netop angivet sidst i #1.


Skriv et svar til: Omvendte funktion af celcius og fahrenheit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.