Fysik

b) tværsnit

11. oktober 2012 af denniskarl (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et lampesæt er fem sådanne pærer monteret på to tykke metalskinner. Metalskinnerne er med en ledning sluttet til en spændingskilde. Ledningen består af to ledere, der hver har længden 2,4 m.

Ifølge Stærkstrømsreglementet skal spændingsfaldet over lampesættet udgøre mindst 96 % af spændingsfaldet over spændingskilden.

De to ledere i ledningen består af kobber med resistiviteten 1,75·10^-8 Ω·m. Man kan regne med, at resistansen i hver pære er 7,2 Ω, og at metalskinnernes resistans er nul.

 

b) Beregn det mindste tværsnitsareal som hver kobberleder skal have, for
at Stærkstrømsreglementet er opfyldt.

Jeg er fuldstændig væk i denne opgave.. Vil alligevel give min ide, som er:

Jeg har udregnet erstatningsresistansen til 1,44ohm.

Jeg finder strømstyrken, som er
I = ((12V/100%)*96%)/1,44ohm = 8A
Vi ved at spåndingsfaldet over hele systemet er 12 og Umin er 11,52.
Altså må spændingsfaldet i ledningen være 12 - 11,52 = 0,48 V
R_max er så givet ved:
R_max = 0,48V/8A = 0,06ohm
Alt ialt giver det, at tværsnitsarealet er:
A = rho * (L/R_max)
A = 1,75*10^-8 * (2,4/0,60) = 7^-8 m^2

Er det helt ved siden af?


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2012 af mathon

 

                      R    =                  ρ            •     L           /   A

                (0,06 Ω) =    (1,75·10-8 Ω•m) • 2•(2,4 m) /  A

                                  A = 1,4·10-6 m2 = 1,4 mm2


Skriv et svar til: b) tværsnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.