Fysik

Vertigo fysik

11. oktober 2012 af frøkendingo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle. Jeg har lidt bøvl med at aflæse en graf (se vedhæftet fil) Jeg har fået følgende informationer om grafen: En forsøgsperson  sidder i den gule flyver i Vertigo. Han har en blå vest med et accelerometer med. Under turen måles følgende kurve: (se graf)

Jeg kan også se at x - aksen svarer til tid og y - aksen svarer til accelerationen. også mener jeg at en af kurverne er den lodrette acceleration og den anden er den vandrette acceleration. 

på forhånd tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Nu kan jeg ikke lige huske hvordan vertigo er, men hvor mener du selv at man bliver accelereret mest? Langs lodret eller vandret?


Brugbart svar (2)

Svar #2
11. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Ja det virker tll at være en rimmelig antagelse ,,,og hvis dette er rigtigt så er det også rimmeligt at antage den  grønne reprecenterer det vandrette plan. Så turen kan for tolkes således,,, et statisk stykke ,,, flyvning med mange op og ned ture ,, efter fulgt af næsten vandret flyvning med adskildige drej .... afsluttet med nogle op og ned ture.Det omvendte at den røde skulle representerer det vandrette plan er ikke sansynligt i det man næppe kan forstille sig store bevægelser i det vertikale plan  ture uden særlig bevægelse i det horisontale plan.


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

ps. hvis altså ikke den gule flyver er en hellikopter for så kan man jo godt forstille siig stor bevægelse i det vertikale plan uden særlig stor bevægelse i det vandrette plan,


Svar #4
11. oktober 2012 af frøkendingo (Slettet)

Det her billede illustrerer ret godt hvordan Vertigo fungerer: http://visitscandinavia.com.au/_notitia/ImageHandler.ashx?id=notitia%3A%2F%2FNews%2FStories%2F45%2FPhoto&height=182&width=398&force=true


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

ja det giver jo så en del anderledes forfolkning

grøn = personens  relative acceleration mod kabinens gulv

rød = hans sidervers bevægelse

Den tur han har været ude på er en atypisk tur ( jeg har nu set youtube )

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

Ps. man kan jo også bare forstøre grafen op så man se skalaen på den der vil man se at han sidder stille og bliver trykket mod kabine gulvet med standart gravitation 1 og den sideværs bevægelse der 0. når turen så begynder er der megen aktivitet i bi-armene samtidigt med hovedet armen køre rundt , det lange mellem stykke er hovede arm uden bi-arme bevægelse ,,, der til skal man jo lige tage højde for at når turen køre så er den grønne graf et udtryk for den samlet efekt af centifugalkraft + gravitation.


Svar #7
13. oktober 2012 af frøkendingo (Slettet)

Hvad betyder relativ acceleration og sidevers bevægelser? :)


Svar #8
14. oktober 2012 af frøkendingo (Slettet)

Nogen der har svaret? :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. oktober 2012 af 1mitstudie (Slettet)

det begynder at blive lidt tungt her og stiller store krav til mit i forvejen dyslektiske sprog spasser univers her.

sidevers = sideverts og ordet valgt for enkelhedens skyld ellers skal vi til at kompliserere det med x, y z, akser. det er der ingen grund til i denne samhæng

relativt = i forhold ... hvis du sidder i stolen og ser tv så bevæger du dig ikke relativt i forhold til tv apperatet.

til gengæld så bliver du trukket ned af tyngdekraften (1G ( gravitation)) som fysik udtrykkes som en funktion af tyngdeacceleration. Hvis du sidder i en karusel der køre så bliver du trukket til jorden med 1G. og bliver af centrifugalkraften slynget væk fra centrum med en kraft (acceleration) der er sammenlignelig med  tyngdeacceleration. Hvis du nu rejser karuselen fra horisontal til vertikal possition så kommer den samlet virkning af centrifugalkraften og tyngdekraften til at stå i relation til hinanden.


Skriv et svar til: Vertigo fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.