Matematik

Differentialregning - mono-forhold

17. oktober 2012 af anonym000

Hej

Betragt funktionen f(x)=x3-4x2+5 for x ∈ [-1;4]

a) Bestem monotoniforhold og ekstrema vha. differentialkvotienten

b) Bestem værdimængden for funktionen.

Mit spg. er, når jeg har regnet f'(x)=0, og er noget til det punkt hvor jeg skal bestemme de intervaller hvor funktionen er voksende, aftagende el. konstant, må jeg så godt bruge venstre intervalende fra funktionens definitionsmængde til at bestemme monotoniforholdet ml. -1 til det pågælende ekstrema. Altså må jeg gøre sådan f'(-1), når jeg skal til at bestemme monotoniforhold, og det gælder også højre intervalendepunkt 4.

Kan nogen hjælpe..?


Svar #1
17. oktober 2012 af anonym000

Det skal siges at jeg sagtens kan lave monotoniforhold, men når det kommer til at en funktion er begrænset i sin definitionsmængde, så bliver jeg lidt usikker på, om jeg må tage intervallerne m. når jeg laver monotoniforhold..

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. oktober 2012 af nielsenHTX

at funktionen er begrænset til et interval betyder bare at hvis der fx var ekstrema i x=0 så ignorer man det, kun løsninger i intervallet gælder, du skal altså gå frem som du plejer og så bagefter tjekke at det nu ligger i det ønskede interval.


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2012 af mathon

 

                 f(x) = x3-4x2+5 for x ∈ [-1;4]

                 f '(x) = 3x2-8x = 3x(x-(8/3))

  ekstrema kræver
                 f '(xo) = 0     ∈ [-1;4]
      dvs
                  xo = 0   v   xo = (8/3)


monotoniforhold;
      for -1x<0 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
      for 0<x<8/3 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
      for 8/3<x≤4 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende

 

                
 


Svar #4
17. oktober 2012 af anonym000

mono-linje

x        -1            0               8/3             4 

-------------------------------------------------->

f'(x)          +       0       -        0    +

f(x)       pil op       pil ned        pil op

f'(x)=3x^2-8x

f'(x)=0 <=> x=0 v x=8/3

f'(0,5)=4,75

Dvs. f er voksende i [-1,0]

Men må jeg her tage f'(-1), som er intervalendepunkt..?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. oktober 2012 af mathon

 

    ja
               da 
                     x∈ [-1;4]  er identisk med   -1≤x≤4
                       


Svar #6
17. oktober 2012 af anonym000

Så jeg må godt tage f'(-1) for at bestemme monotoniforholdet i monotoniintervallet [-1;0] ?

- - -

...............


Svar #7
17. oktober 2012 af anonym000

?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. oktober 2012 af nielsenHTX

#6 ja det er er en del af definitionsmængden.


Svar #9
17. oktober 2012 af anonym000

Okay. tak.

- - -

...............


Svar #10
17. oktober 2012 af anonym000

Hvad med ekstremumssteder og ekstremumsværdier, og om de er lokale eller globale..`?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. oktober 2012 af nielsenHTX

#10 der betragtes intervallet også kun, husk at tage endepunkterne med.


Svar #12
17. oktober 2012 af anonym000

Okay, men jeg er stødt ind i et problem.

når jeg bestemmer f(4) får jeg 5 og når jeg bestemmer f(0) får jeg også 5!

Så jeg ved ikke om man skal kalde det ekstrema i x=0, for et globalt eller lokalt..???

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Når man betragter en differentiabel funktion f(x) på et afsluttet interval, ved man, at funktionen har et maksimum og et minimum. Et maksimum eller minimum kan antages enten i det indre i et lokalt ekstremumspunkt (hvor f '(x) = 0), eller i et af intervallets endepunkter. Hvis den største værdi antages i mere end eet punkt, kan man betragte ethvert af disse ekstremumspunkter som et globalt maksimumspunkt. Punktet x0 er et globalt maksimumspunkt, hvis det for alle x i Dm(f) gælder, at f(x) ≤ f(x0) .


Svar #14
17. oktober 2012 af anonym000

Okay, så der er et globalt ekstrema i x=0 ?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #15
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, der er globalt maksimum både i x = 0 og i x = 4 .


Svar #16
17. oktober 2012 af anonym000

Skal man også medtage intervalendepunkterne som ekstremaer..?

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #17
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja. Genlæs forklaringen i #13. Det fik du også forklaret i en tidligere opgave.


Svar #18
17. oktober 2012 af anonym000

Nå okay, det vidste jeg så ikke .

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #19
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Du fik jo regnet præcis den samme opgave i en privat besked den 1.-3. oktober.


Svar #20
17. oktober 2012 af anonym000

Jep, men fik åbenbart ikke helt fat i det dengang.

- - -

...............


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.