Samfundsfag

EU's fremtid!

17. september 2005 af TheKo (Slettet)
Hejløj!

Jeg er igang med at skrive en samfundsopgave omkring EU's fremtidige form. Første opgave var en statistik-analyse (doh), og i anden skulle tre taler vedr. EU's fremtidige form fra henholdsvis tyske Joshcka Fischer, engelske Tony Blair og franske Lionel Jospin sammenlignes.

Tredje opgave lyder således:
|Diskutér, hvorvidt det er politisk muligt og politisk ønskeligt, at EU udvikler sig til en europæisk føderation med "et europæisk parlament og en europæisk regering, som virkelig udøver lovgivende og udøvende magt inden for føderationen" (citat fra et tidligere bilag, Joschka Fischer)|

Det jeg søger er gode samfundsfaglige input til besvarelsen af opgaven. Jeg vil selv skrive løbende som jeg finder frem til nye ting.

Indtil videre har jeg brainstormet følgende:

Politisk muligt:
- Stor forskellighed, forskellige interesser i EU
- der skal vælges et officielt EU-sprog. Det dur ikke at der er 20-30 "officielle" sprog. Noget franskmændene og tyskerne bliver glade for?


Ønskeligt:
- Magt ift. den internationale scene
- Kan føre til demokratisk underskud hos befolkningerne.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Rasmus.p (Slettet)

Det lyder sku som en meget fed opgave. I hvert fald i forhold til den jeg skal skrivem, der handler om sundhed...

Anyway,
For det første er det nok på sin plads at gøre opmærk som på, at det er helt hypotetisk. De forended europæiske stater bliver ikke en realitet; et argument herfor, er den nu "døde" traktat, der sigtede efter en konføderalt samarbejde frem for en føderalt samarbejde som Rom-traktaten. De nuværende europæiske leder ønsker derfor ikke et føderalt samarbejde. Det er tvivlsomt at man i fremtiden vil sigte efter føderalt samarbejde, og i evt. kommende traktater vil man sikkert sigte efter en konføderation.

Ved en føderation kunne man også forstille sig mindre mangfoldig kultur, og, som du også pointerer, kunne man forstille sig at nogle sprog ville blive udrydet -- En situation som jeg personlig ville være ked af, men som andre sikkert vil se som en middel til øget effektivitet.

Det ville blive et meget "tungt" demokrati, og som du (også) pointerer kan det meget let medfører demokratisk underskud.

Hvad med markedet? Hvilke effekter ville det have på markedet? Der ville givetvis blive mindre forskel på de enkelte landes markeder end der er i dag. Hvad med globalisering. Vil vi have fordele af det.

Økonomi. I dag har vi i Danmark højkonjuktur mens mange af ØMU-medlemmerne(altså dem der har euroen) lavkonjuktur. Ville den europæiske økonomi være lige så dynamisk hvis det var en føderation. Drav evt. paraleller til USA.

Hvilken en retning skal EU bevæge sig i? Skal det være en hygge-klub, hvis (nuværende) mål er øget velfærd for medlemmernes befolkning(?) eller skal vi bevæge os ind på den international scene. Hvis du vil skrive om dette vil det være en god idé at inkluderer Tyrkiet. På den anden side er det måske også at gå lidt for vidt...

Standarter. I Danmark har vi i dag på mange områder (fx miljø) måtte sænke vores standarter grundet EU. Hvad effekt ville en føderation have på dette?

Som det fremgår er der masser at skrive om. Jeg syntes (som sagt), at det er et rigtig godt og intressant emne! Du skal dog skrive det således, at der er en rød tråd gennem opgaven. Det er derfor et plus hvis du behandler nogle af de samme emner som du har behandlet tidligere.

Håber at det hjælper!
-Rasmus

Skriv et svar til: EU's fremtid!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.