Kemi

hjælp i syrestyrkekonstanten

18. oktober 2012 af smukkedukkee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Butansyre (C3H7COOH) lugter karakteristisk og bruges bl.a. i fødevarer. 0,250 M vandig opløsning af butansyre har pH = 2,72.

a) Beregn syrestyrkekonstanten Ks for butansyre.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

Ks = [H3O+]^2/(cs-[H3O+]), hvor [H3O+] = 10-pH og cs = 0,25


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2012 af mathon

eller skrevet
                       
                                                        10-2pH             10-2•2,72
                                           Ks =   ------------  =   ------------------
                                                     cs - 10-pH       0,250 - 10-2,72


Svar #3
20. oktober 2012 af smukkedukkee (Slettet)

tusind tak

 

hva med den her:

 

når sølv bringes i kontakt med en opløsning som indeholder [Ag+] = 0,200 M, [Fe2+] = 0,100 M og [Fe3+] = 0,300 M indstilles følgende ligevægt:

Ag+(aq)  +  Fe2+(aq)  D  Ag(s)  +  Fe3+(aq)   Kc = 2,98

a) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten Kc for reaktionen.

        Kc=([Ag]*[Fe^(3+)] / ([Ag^(+)]*[Fe^(3+)])

b) Beregn reaktionskvotienten Q (det vil sige udtrykket for ligevægtskonstanten, men med koncentrationer, der ikke nødvendigvis er i ligevægt) og angiv i hvilken retning reaktionen vil forløbe under antagelse af, at der hele tiden er frit sølv til rådighed.

jeg indsætter de tal jeg fik oplyst i opgaven i ligevægt

0.200M*0.100M / 0.200*0.300=0.33
          

c) Beregn de molære koncentrationer af Ag+, Fe2+ og Fe3+ når ligevægt har indstillet sig.

er mit a og b rigtige? og hvordan laver man opgave c?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. oktober 2012 af mathon

                        Ag+ (aq)  +  Fe2+ (aq)  <--->  Ag (s)  +  Fe3+ (aq)

a)

        den reaktionskomponent, som forekommer heterogent, medtages ikke
        i udtrykket for ligevægtskonstanten Kc
 

                                [Fe3+] / ([Ag+] [Fe2+]) = Kc = 2,98 M-1

b)
       instabile ligevægt

                                Q = (0,300 M) / ((0,200 M) (0,100 M)) = 15,0 M-1

              da Q > Kforskydes - ved den pågældende temperatur - den instabile ligevægt
           mod venstre

c)
       stabile molære koncentrationer
       kræver:

                               (0,300 - x) / ((0,200 + x) (0,100 + x) = 2,98 M-1    0<x<0,300

                                               x = 0,108


                        [Ag+]stabil = (0,200 + 0,108) M = 0,308 M

                        [Fe2+]stabil = (0,100 + 0,108) M = 0,208 M

                        [Fe3+]stabil = (0,300 - 0,108) M = 0,192 M

 


         

                             


Skriv et svar til: hjælp i syrestyrkekonstanten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.