Kemi

heeelp i masseprocent!

18. oktober 2012 af smukkedukkee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 


0,589 g pyrolusit malm (urent MnO2) behandles med 1,651 g oxalsyre (H2C2O4×2H2O) i sur opløsning. Overskuddet af oxalsyre behandles efterfølgende med 30,06 mL 0,1000 M KMnO4.
De (uafstemte) reaktioner der finder sted er:

MnO2  +  H2C2O4  ®  Mn2+  +  CO2
MnO4-  +  H2C2O4   ®  Mn2+  +  CO2

Beregn masseprocenten (masse%) af MnO2 i pyrolusit.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af Salihu (Slettet)

(1) 2H+ + MnO2  +  H2C2O4  ->  Mn2+  +  2CO2 + 2H2O

(2) 6H+ + 2MnO4-  +  5H2C2O4   ->  2Mn2+  +  10CO2 + 8H2O

Stofmængden af oxalsyre fra (1): n(oxalsyre)1 = m/M(H2C2O4×2H2O) = 1,651g/126,0694 g/mol = 0,013096 mol

Stofmængden af oxalsyre fra (2): n(oxalsyre)2 = 5/2*n(MnO4-)  = 5/2*0,03006L*0,1M = 0,007515 mol

Dvs. at mængden af oxalsyre, der har reageret med MnO2 er:

(0,013096-0,007515)mol = 0,005581 mol, som netop ækvivalerer mængden af MnO2 (se (1)).

dvs. massen af MnO2 i pyrolusit er: m = 0,005581 mol * 86,938 g/mol = 0,4852 g

masse%(MnO2) = 0,4852 g/ 0,589 g = 82,4 %

Masseprocenten af MnO2 i pyrolusit er altså 82,4 %


Skriv et svar til: heeelp i masseprocent!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.