Kemi

Hjælp haster

20. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Betragt den divalente syre malonsyre, HOOC-CH2-COOH. Malonsyre har Ka-værdierne 1,4·10−3
og 2,0·10−6

 

20,0 mL af den 0,100 M opløsning af malonsyre titreres med en 0,100 M opløsning af NaOH. Først tilsættes 20,0 mL NaOH-opløsning.

3) a) Redegør for, at man nu har nået det 1. ækvivalenspunkt i titreringen, og at der er en amfolyt tilstede i opløsningen. Den relevante reaktionsligning skal opskrives.

Ka1 referere til reaktionen (ækvivalenspunkt 1):
HOOC-CH2-COOH + H2O <==> H3O+ + HOOC-CH2-COO- Hvor malonsyre giver sit første proton(H+).

Ka2 referere til reaktionen (ækvivalenspunkt 2):
HOOC-CH2-COO- + H2O <==> H3O+ + -OOC-CH2-COO- monohydrogen malonat afgiver den anden proton (H+).

Er vi enig? Kan ikke rigtig komme videre

b) Udregn pH i denne opløsning.
Der tilsættes yderligere 20,0 mL NaOH-opløsning.

4) a) Redegør for, at man nu har nået det 2. ækvivalenspunkt i titreringen, og at der er en svag base tilstede i opløsningen. Den relevante reaktionsligning skal opskrives.

Her skal man vel ikke kigge på udtrykket ph=pka eller pH=ka?

b) Udregn pH i denne opløsning.

 

Jeg har kigget på ledetrådene, men jeg forstår det ikke helt 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2012 af mathon

3) a) Redegør for, at man nu har nået det 1. ækvivalenspunkt i titreringen, og at der er en amfolyt tilstede i opløsningen. Den relevante reaktionsligning skal opskrives.

Ka1 refererer til reaktionen (ækvivalenspunkt 1):
HOOC-CH2-COOH + OH- <---> HOOC-CH2-COO-  + 
H2 Hvor malonsyre afgiver sin første proton (H+)

Ka2 refererer til reaktionen (ækvivalenspunkt 2):
HOOC-CH2-COO- + OH- <--->
-OOC-CH2-COO-  H2O  monohydrogent malonat afgiver sin anden proton (H+).


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. oktober 2012 af mathon

 pKa1 = -log(1,4·10−3) = 2,85
 
pKa2 = -log(2,0·10−6) = 5,70

 

         amfolytten HOOC-CH2-COO-
         giver anledning til
                                           pH = (1/2)•(2,85+ 5,70) = 4,3


Svar #3
20. oktober 2012 af Lillozz (Slettet)

Men skal jeg ikke bruge: 20,0 mL af den 0,100 M opløsning af malonsyre titreres med en 0,100 M opløsning af NaOH. Først tilsættes 20,0 mL NaOH-opløsning.?

I den anden tråd, havde du skrevet:

den divalente malonsyre

                                  n(H+) = 2·n(malonsyre) = 2 · (0,020 L) · (0,100 mol L-1)  = 0,004 mol

fordelt som
                                 0,002 mol H+ som   HOOC-CH2-COOH
og
                                 0,002 mol H+ som   -OOC-CH2-COOH

Jeg forstår ikke helt, hvorfor du siger 2 · (0,020 L) · (0,100 mol L-1) og ikke o,020 L*0,100 mol L^-1??

tilsætning af
20,0 mL 0,100 M NaOH-opløsning

                                 n(OH-) = (0,020 L) · (0,100 mol L-1)  = 0,002 mol OH-

neutraliserer netop (= standser ved 1. ækvivalenspunkt)
                                
                                 HOOC-CH2-COOH's 0,002 mol H+

                                 HOOC-CH2-COOH   +   OH-   --->   -OOC-CH2-COOH   +   H3O

Og hvorfor er det ikke HOOC-CH2-COOH + H2O <==> H3O+ + HOOC-CH2-COO-?? I min bog står der: H2A+H2O⇔HA- +H3O+=Ka1

HA-+H2O⇔A2- +H3O+=Ka2


hvorfor der resterer
                                  0,002 mol -OOC-CH2-COOH, som er en amfolyt
hvis pH
beregnes af
                                 pH = (1/2)·(pKs1 + pKs2) = (1/2)·(2,9 + 5,7) = 4,3


Skriv et svar til: Hjælp haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.