Fysik

find bølgelængden

17. september 2005 af axell (Slettet)
Jeg sidder her med en opgave, hvor jeg skal bestemme bølgelængden udfra en laser og et optisk gitter og lineal.
gitteret har 600 spalter og afstanden fra gitter til lineal er 360 mm og første afbøjning er 650 mm

formlen ser sådan ud:

sin(eta)=m x (gamma/d)

bliver til

gamma = (sin(eta) x d)/m

m = orden
d = gitterkonstanten

jeg skal finde vinklen til ordenen, hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Traditionelt bruger man 'theta' og 'lambda' i stedet for 'eta' og 'gamma', men det lader vi bare ligge.

Hvis afstanden gitter <-> skærm er 360mm, mens afstanden
0.orden <-> 1.orden er 650mm, så kan du blot bruge tangens til at fastlægge afbøjningsvinklen til 1.orden;

tan(eta) = 650mm/360mm

De nævnte afstande er netop kateterne i en retvinklet trekant. Kan du se det?

//Epsilon

Svar #2
17. september 2005 af axell (Slettet)

ups, naturligvis theta og lambda, sorry.

Hvis jeg bruger tangens, så for jeg 61 grader.

propper jeg det ind i formlen, så får jeg 0.001458

jeg skal helst så tæt på en tabelværdi som hedder 623,8 nm.

det er jo langt fra, og jeg har foretaget forsøget omhyggeligt.
Det skulle gerne give en vinklen, der ligger i nærheden af 30 grader.

Svar #3
17. september 2005 af axell (Slettet)

pludseligt dukkede der en brøler op henne i hjørnet og stod og råbte.

Jeg har hele tiden glemt at fratrække 500 mm fra 650 mm. 500 mm er jo 0. orden og derfor udgangspunkt. Altså passer det godt nok med 0,001458.

spørgsmålet er så om jeg skal skrive det, jeg aflæser på linealen (650mm) eller 150 mm.(650-500).

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Tja, det er i hvert fald synd at sige, at ca. 1458nm er specielt tæt på 623,8nm (måske mener du 632,8nm; det er i hvert fald den typiske bølgelængde for laserlys fra en He-Ne laser) og da i særdeleshed ikke i et optisk eksperiment. Umiddelbart må en plausibel forklaring være forkert aflæste data; men i stedet for at jeg giver mig til at gætte mere eller mindre vilkårligt, burde du finde din forsøgsvejledning og de indhentede rå data frem for at se, om ikke du har aflæst eller skrevet et eller andet forkert over. Det må umiddelbart være den mest logiske forklaring.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Ærligt talt. Nu må du vist hellere se at forklare præcis, hvad du har aflæst og hvorfra og hvortil du har aflæst de afstande;

gitter <-> skærm, 0.orden, vinkelret ind på skærmen
0.orden <-> 1.orden, indbyrdes afstand på skærmen

Øvrige aflæste afstande?

Ellers har vi andre ikke en jordisk chance! Den inverse til gitterkonstanten: 600mm^(-1) kan der næppe rejses tvivl om.

//Epsilon

Skriv et svar til: find bølgelængden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.