Matematik

bestem forskrift Differentialligning

22. oktober 2012 af EgoGeo (Slettet) - Niveau: A-niveau

 

Hej kære venner.. mig og 2 andre sidder med en riigtig træls opgave. vi har bixet os frem til at forskriften skal baseres på den logistiske: y' = y(b – ay) ... vi har meget svært ved at tyde den sproglige beskrivelse 

opgaven lyder: 

I et bestemt havområde er tilvæksten Δy i antallet af en bestemt art fisk i tidsintervallet Δt proportional med bestandens størrelse y, forskellen mellem en maksimalværdi M og y og Δt - minus den mængde, som indfanges i tidsintervallet Δt. Den indfangede mængde er proportional med y og Δt.
Opstil et udtryk for Δy, som er i overensstemmelse med den sproglige beskrivelse ovenfor.
Vis at den fundne ligning kan omskrives til en logistisk differentialligning, hvis vi erstatter Δ med d (dvs. lader Δt gå mod 0).


Svar #1
22. oktober 2012 af EgoGeo (Slettet)

hej igen .. vi har nu et svar : dy/dt = y* km-ky(1-I*y) 

 

"I" betegner den indfangede mængde. og k er en konstant. ser der ok ud?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2012 af mathon

 

                        limes   a•y•(M-y) - b·y·Δt = dy/dt = a•y•(M-y)
                          Δt->0


Svar #3
22. oktober 2012 af EgoGeo (Slettet)

a betegner indfaget fangst ? 


Svar #4
22. oktober 2012 af EgoGeo (Slettet)

hvad betegner a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2012 af mathon

   

           a og b er proportionalitetskonstanter

og

                             M
          y(x) =  ---------------
                     1+C•e-a•M•x


Skriv et svar til: bestem forskrift Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.