Kemi

Mængdeberegning stofmængdekoncentration

23. oktober 2012 af Roselina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder med lidt repetetion, og kan simpelthen ikke finde ud af det:

Alkoholer kan dannes ud fra en halogeneret carbonhydrid f.eks.:

CH3CH2CH2Br    +   NaOH     ->    CH3CH2CH2OH     +     NaBr
1-brompropan                                     propan-1-ol

a)  Hvis du har 14,7g 1-brompropan, hvor mange g NaOH skal du bruge og
hvor mange g propan-1-ol og NaBr får du dannet?
Her skal du lave et skema, hvor du indsætter resultaterne.

Jeg er nået til:

            CH3CH2CH2Br       NaOH         CH3CH2CH2OH          NaBr

m           14,7                            x                       x                                   x

M          0,119526                    x                       x                                   x

n           122,986                 39,998                 60,094                        102,89

 

Så kan jeg ikke komme videre.

 

b)  Hvis du ikke har fast NaOH du kan afveje, men kun en 0,1M opløsning af NaOH, hvor mange mL skal du bruge?


Svar #1
24. oktober 2012 af Roselina (Slettet)

Er der virkelig ingen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2012 af mathon

a)

 

ækvivalente mængder i      C3H7Br  +    NaOH    --->     C3H8O    +     NaBr  
             mol                             1                 1                         1
              g                          122,993         39,997               60,096
              g                             14,7                x                         y


                   forholdsfaktor
                                             f = 14,7 / 122,993 = 0,119519
 

                                             x = 39,997 • f = 4,7804

                                             y = 60,096 • f = 7,18261


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. oktober 2012 af mathon

b)

                                   n          = V  •       c

                      (0,119519 mol) = V • (0,100 mol/L)

                      V = (0,119519 mol) / (0,100 mol/L) = 1,19519 L


Svar #4
24. oktober 2012 af Roselina (Slettet)

Tak for svaret!
Hvordan beregner jeg så NaBr?

Er det her rigtig forstået:

             NaBr

mol           1

g               102,89

g               12,29731

 

Altså at jeg ganger 102,89 med forholdsfaktoren?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. oktober 2012 af mathon

                            JA


Svar #6
25. oktober 2012 af Roselina (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Mængdeberegning stofmængdekoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.