Matematik

Differentialregning

24. oktober 2012 af laura122 (Slettet)

Hej, jeg sidder med følgende opgave, som jeg ikke helt kan finde ud af. På forhånd tak!

 

En kurve er givet ved ligningen y=x3-3x+1  og har i punktet A(2,3) tangenten t. Opskriv en ligning for den linje n gennem A der stå vinkelret på på t, når det gælder at to linjer står vinkelret på hinanden, netop når produktet af deres hældningskoefficienter er -1.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2012 af hesch (Slettet)

dy/dx = 1/3*x2 -3.  I punktet A(2,3) er tangentens hælding ( indsæt x ) =  -5/3. Linien n skal altså have hældningen 3/5.

n har ligningen g(x) = ax + b = 3/5*x + b.

g(2) = 3  ⇒  3/5*2 + b =3  ⇒  b = 3 - 6/5 = 9/5  ⇒

g(x) = 3/5*x + 9/5


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2012 af nielsenHTX

#1 din afledte er forkert.

man har at 

y=f(x)=x3-3x+1 så

f '(x)=3x-3 dermed er f '(2)=9

altså har linjen hældningen a2*9=.1 ⇒a2=-1/9

brug så punktet A(2,3) til at bestemme hvad b skal være

#3 ja tænkte jeg nok, men spørger kunne nemt komme i tvivl.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#1 Undskyld, korrektion:

dy/dx = 3*x2 -3.  I punktet A(2,3) er tangentens hælding ( indsæt x ) =  9. Linien n skal altså have hældningen -1/9.

n har ligningen g(x) = ax + b = -1/9*x + b.

g(2) = 3  ⇒  -1/9*2 + b =3  ⇒  b = 3 + 2/9 = 29/9  ⇒

g(x) = -1/9*x + 29/9

 

#2:  Ja, der kom lige lidt integrationsregler ind over


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.