Kemi

kemisk beregning

26. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har problemer med dette spørgsmål:

Hvor stor en masse af natriumazid skal gasgeneratoren indeholde for at give denne stofmængde dinitrogen?

Jeg har regnet dette ud i forgående opgave:

Når stoffet natriumazid (NaN3) opvarmes til en temperatur over 275 °C, spaltes det til natrium og dinitrogen:
2NaN3(s) → 2Na(l) + 3N2(g)
En airbag i en bil pustes op af en gasgenerator, som indeholder natriumazid. Ved et frontalt sammenstød aktiveres en tændmekanisme, som starter reaktionen. Spaltningen af natriumazid sker lynhurtigt, og det dannede dinitrogen blæser airbag’en op med stor kraft. Det varer ca. 55 millisekunder, inden en airbag er fyldt maksimalt med dinitrogen.
Vi skal regne på en oppustet airbag, som har volumen 35 L. I denne konstruerede opgave tænker vi os, at airbag’en er tæt, og at trykket i den er 3,0 bar og temperaturen 50 °C (i virkeligheden er der små huller i airbag’en, så der siver dinitrogen ud. Derved opnår man en så blid opbremsning af personen som muligt).
Beregn stofmængden af dinitrogen i airbag’en.


Svar: her skal der bruges idealgasloven: p*v=n*r*T
v: volumen (Liter)
n: stofmængde (mol)
T: temperatur (Kelvin)
R: gaskonstant (0,0831 (L*bar)/(mol*K))
P: tryk (bar)
Udregning af stofmængde:
n=(P*v)/(R*T)=(3*35)/(0,0831*(50+273,15))=8,528 mol
Da det kan ses i reaktionsskemaet at de reagerer 2:3:
n(NaN3 )=2/3*8,528mol=5,685


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. oktober 2012 af mathon

 

                    R•T = (0,083145 bar·L/(mol·K)) • ((273+50) K) = 26,8559 bar·L/mol

                    p•V = (3,0 bar) • (35 L) = 105 bar·L

                    n = (p•V) / (R•T) = (105 bar·L) / (26,8559 bar·L/mol) = 3,9 mol


Svar #2
26. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

er det svaret på spørgsmål b?

eller mener du jeg har gjort opgaven med n forkert?


Brugbart svar (2)

Svar #3
26. oktober 2012 af mathon

    jeg mener, at der udvikles

                       
                                     3,9 mol N2 af 35 L N2 under trykket 3,0 bar ved temperaturen 50 °C


Svar #4
26. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

ah ok tak!


Svar #5
26. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

hvad så med spørgsmålet: 

Hvor stor en masse af natriumazid skal gasgeneratoren indeholde for at give denne stofmængde dinitrogen?


Brugbart svar (2)

Svar #6
26. oktober 2012 af mathon

M(NaN3) = sum({1,3}*{22.990,14.007}) g/mol = 65,011 g/mol

    nødvendig masse
    af natriumazid

                                          m(NaN3) = (2/3) • (3,9 mol) • (65,011 g/mol) = 169,029 g


Svar #7
26. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

hvordan finder du frem til det her svar?

Og hvad betyder det i første udregning

der skriver du sum og så skriver du 22.990, 14.007


Svar #8
27. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. oktober 2012 af mathon

 

                                            2 NaN3 (s) → 2 Na (l)  +  3 N2 (g)

     stofmængdeforhold
                                              NaN3 : N2 = 2 : 3 = (2/3) : 1


Svar #10
28. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

jeg forstår ikke den udregning du har lavet her:

M(NaN3) = sum({1,3}*{22.990,14.007}) g/mol = 65,011 g/mol
jeg ved det er molarmassen du udregner, men hvordan er det du gør det?


Svar #11
28. oktober 2012 af Karoliiiine (Slettet)

har fundet ud af det nu. tak :-)


Skriv et svar til: kemisk beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.